Opera omnia - Conversații • Manualul • Fragmente • Gnomologion - Epictet

Opera omnia - Conversații • Manualul • Fragmente • Gnomologion - Epictet
-10%
Preț: 89,10 RON
99,00 RON (-10%)
Disponibilitate: în stoc
Autor:
ISBN: 978-973-46-8759-6
Editura:
Anul publicării: 2022

DESCRIERE

Opera omnia - Conversații • Manualul • Fragmente • Gnomologion - Epictet

 
Care este materia omului bun şi pentru ce trebuie mai cu seamă să se exerseze
[1]    Materia omului bun este partea conducătoare a sufletului; cea a medicului şi a maestrului de gimnastică este trupul; cea a agricultorului este ogorul. Sarcina omului virtuos constă în folosirea reprezentărilor conform naturii.

[2]    După cum orice suflet s-a născut pentru a-şi da asentimentul adevărului, pentru a-l refuza falsului, pentru a-l reţine în faţa a ceea ce este incert, tot aşa el s-a născut şi pentru a se îndrepta cu dorinţă spre bine, cu aversiune spre rău, pentru a rămâne indiferent faţă de ceea ce nu este nici bine, nici rău.

[3]    Căci, după cum moneda lui Caesar nu poate fi refuzată de zaraf sau de vânzătorul de legume, ci, dacă i-o arăţi, el va trebui să-ţi dea, că vrea, că nu vrea, ceea ce vinde la acest preţ, tot aşa se întâmplă şi cu sufletul.
 
[4] Binele, de îndată ce apare, atrage sufletul spre el, răul îl îndepărtează. Niciodată sufletul nu va refuza o reprezentare clară a binelui, nu mai mult decât moneda lui Caesar. De acest lucru depinde orice mişcare a omului şi a Zeului.

[5] De aceea, binele este preferat oricărei legături de sânge. Tatăl meu nu este nimic pentru mine, ci numai binele. „Eşti atât de dur?” Natura m-a făcut aşa. Aceasta este moneda pe care Zeul mi-a dat-o.
 
[6] De aceea, dacă binele este altceva decât frumosul şi dreptul, totul se duce, tată, frate, patrie şi orice alt lucru.
 
[7] Dar eu îmi voi neglija propriul meu bine pentru ca tu să te bucuri de el, şi îţi voi ceda locul? în schimbul a ce? „Eu sunt tatăl tău.” Dar nu eşti un bine. „Eu sunt fratele tău.”
 
[8] Dar nu eşti un bine. De fapt, dacă punem binele în rectitudinea alegerii deliberate, menţinerea în relaţii cu ceilalţi devine un bine. Şi, în consecinţă, cel care cedează unul dintre lucrurile exterioare, acela obţine binele.
 
[9] „Tatăl tău ţi-a luat averea.” Dar nu mi-a adus nici un prejudiciu. „Fratele tău va avea cea mai mare parte din ogor.” Să aibă cât vrea! Va avea, aşadar, prin asta mai multă ruşine, mai multă loialitate, mai multă dragoste de frate?
 
[ 10] Căci cine poate să mă dezmoştenească de o astfel de avere? Nici Zeul. De fapt, el nici nu a vrut-o, ci mi-a dat şi mi-a pus la dispoziţie ceea ce avea el însuşi, fără nici o piedică, fără nici o violenţă, fără nici o constrângere.

[ 11] De vreme ce, aşadar, monedele se diferenţiază de la om la om, prezintă moneda şi vei avea în schimb marfa.
 
[12] A venit în provincie un proconsul hoţ. Ce monedă foloseşte? De argint. Arată-i una şi du-i ceea ce îţi doreşti. A venit un adulter. Ce monedă foloseşte? Tinere fete. „Ia moneda”, spune cumpărătorul, „şi vinde-mi acest lucruşor.”
 
[13] Dă şi cumpără...
 
CUPRINS:
 
Studiu introductiv    5
Repere cronologice    33
Nota traducătorului    35
Conversaţii     37
Scrisoarea lui Arrianus către Lucius Gellius    39
Cartea 1    41
1. Despre cele ce depind de noi şi cele ce nu depind de noi    41
2. Cum ar putea cineva să-şi păstreze demnitatea în orice situaţie    45
3.    Cum s-ar putea trage consecinţele faptului că Zeul este tatăl oamenilor    51
4.    Despre progres    51
5.    Contra academicienilor    57
6.    Despre Providenţă    59
7.    Despre folosirea raţionamentelor amfibologice, ipotetice şi altele asemănătoare    63
8.    Că facultăţile nu sunt sigure pentru cei lipsiţi de educaţie    69
9.    Ce consecinţe s-ar putea trage din înrudirea noastră cu Zeul    71
10.    Celor care depun eforturi pentru a face carieră la Roma    75
11.    Despre dragostea pentru ai săi    77
12.    Despre mulţumirea interioară
...........
.......

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Titluri de același autor

Created in 0.0534 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.