Orașele. Primii 6000 de ani - Monica L. Smith

Orașele. Primii 6000 de ani - Monica L. Smith
-10%
Preț: 64,35 RON
71,50 RON (-10%)
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 9786060880561
Editura:
Anul publicării: 2022
Pagini: 272
Categoria: Albume de arta

DESCRIERE

Orașele. Primii 6000 de ani - Monica L. Smith

 
... intrebarea pe care ți-o propun ție, cititorule, este: „De ce orașe?” Sunt ele o etapă firească în evoluția fenomenului locuirii umane sau o reacție la altceva? E un moment incitant în istoria omenirii pentru o astfel de întrebare.
 
În primul rând, avem, în sfârșit, suficiente date arheologice despre orașe antice din lumea întreagă pentru a fi în stare, într-o oarecare măsură, să le reconstruim începuturile și modurile în care au rezistat într-o serie formidabilă de medii naturale, de la oaze în deșert la maluri de râu și jungle tropicale luxuriante.
 
În al doilea rând, capacitatea noastră de a înțelege dezvoltarea orașelor ca schimbare ireversibilă își găsește în prezent o paralelă în evoluția unui alt fenomen, apărut parcă din senin și care ne aduce destul de multe necazuri, însă definitiv și complet integrat vieților noastre – internetul. Mulți dintre noi au dat prima oară ochii cu internetul când erau deja adulți.
 
Copiii noștri au o experiență de viață cu totul diferită și deja găsesc mijloacele de comunicare din vremea noastră limitate la hărți tipărite, telefonie fixă și scrisori scrise de mână, nostime, însă prăfuite. Și cam greu de crezut („serios… chiar n-aveați smartphone-uri!”).
 
Aceeași reacție trebuie să fi întâmpinat și locuitorii primelor centre urbane din istorie, când le explicau copiilor și nepoților cum marele oraș Tell Brak, sau Tikal, sau Xi’an nu existau în tinerețile lor și că au fost martori direcți la nașterea și rapida lor creștere.
 
Bătrânii fără îndoială că depănau povești despre freamătul și noutatea vieții citadine și despre cum în oraș găseai o varietate de oameni, mâncăruri și sărbători care înveseleau monotonia zilelor obișnuite de muncă.
 
Cum se poate una ca asta? se vor fi mirat copiii, dând ochii peste cap la gândul unei epoci fără piață zilnică, fără străzi largi și aglomerate și temple deschise tot anul, fără necontenita forfotă a oamenilor și fără ademenitoarele tentații ale suvenirelor ieftine și aromelor exotice...

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0659 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.