Originea secuilor si secuizarea romanilor

Originea secuilor si secuizarea romanilor
ISBN: 978-973-642-414-4
Editura:
Anul publicării: 2019
Pagini: 431
Format: 13x20
Preț: 44,50 RON
Disponibilitate: în stoc

DESCRIERE

Originea secuilor si secuizarea romanilor - G. Popa-Lisseanu

 
... o trăsătură specifică a cercetărilor româneşti referitoare la sud-estul Transilvaniei este aceea că toţi marii istorici, etnografi, demografi, sociologi, care s-au aplecat asupra zonei (începând cu N. lorga, şi terminând cu I. l. Russu) nu au întreprins cercetările lor ca urmare a unor obligaţii profesionale, ci dintr-o curiozitate ştiinţifică faţă de o problematică puţin abordată, şi din datoria lor de savanţi militanţi, implicaţi în soluţionarea unor subiecte de interes naţional.

Unul dintre aceşti prestigioşi înaintaşi care s-a aplecat asupra cercetării românilor din sud-estul Transilvaniei, cu scopul declarat de a-şi aduce contribuţia la dislocarea mitologiei îngust-naţionaliste a teoriilor “redutei maghiare'', a “purităţii” şi a caracterului compact al maghiarimii din secuime ca mijloc de intoleranţă etnică a fost şi istoricul şi filologul Gheorghe Popa-Lisseanu.

S-a născut la 2 octombrie 1866, în comuna Lisa, Ţara Făgăraşului, azi judeţul Braşov. A urmat clasele primare în Lisa şi Voila. După terminarea studiilor liceale la Braşov, Popa-Lisseanu a urmat cursurile Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii din Bucureşti, specializându-se în filologie clasică, absolvind şi Şcoala Normală Superioară din Bucureşti.

Intre anii 1889-1891 este suplinitor la liceele Sf. Sava şi Matei Basarab, apoi este profesor titular la Liceul “Gheorghe Lazăr” din Bucureşti. în 1914 îl găsim inspector şcolar, iar din 1919 director general al învăţământului secundar. între anii 1922-1928 deţine funcţia de consilier tehnic şi apoi director în Ministerul Instrucţiunii, iar între 1928-1931, profesor la Secţia pedagogică universitară. Se pensionează în 1931.

Paralel eu activitatea didactică, a desfiişurat o susţinută muncă de tipărire a izvoarelor istorice, concretizată în editarea următoarelor lucrări: Izvoarele istoriei românilor. Fontes historiae Daco- Romanorum (15 volume); Românii in izvoarele istoriei medievale; Dacii in autori clasici (2 volume).

O preocupare constantă a savantului Gheorghe Popa -Lisseanu a constituit-o studiile privitoare la continuitatea populaţiei autohtone la nordul Dunării după retragerea aureliană (Continuitatea românilor în Dacia. Dovezi nouă); Cetăţi si oraşe greco-romane in noul teritoriu al Dobrogiei)...

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0532 sec