Originile creativitatii umane

Originile creativitatii umane
Editura:
Anul publicării: 2019
Pagini: 196
Format: 13x20
Preț: 29,00 RON
Disponibilitate: în stoc

DESCRIERE

Originile creativitatii umane - Edward O. Wilson

 
... E. O. Wilson așază într-o nouă lumină aspecte ale ființei noastre – precum capacitatea de a folosi limbajul, înclinația către poveste sau gustul pentru artă – fără de care apariția omului modern nu ar fi fost posibilă. Originile creativității umane este, astfel, o carte care, prin întrebările ei provocatoare, ne hrănește dorința de a ne cunoaște și de a ne descoperi afinitățile cu lumea naturală...
 
Din carte:
 
Apariția disciplinelor umaniste
 
Disciplinele sau științele umaniste nu s- au născut din epopeile orale ale Greciei miceniene, din scrierile sumeriene imprimate în lut sau din zeii gravați ai Egiptului predinastic.
 
Toate aceste rudimente au mai puțin de 10. 000 de ani, doar o clipită din istoria speciei noastre. Dar nu vom afla începutul acestor științe nici în desenele din peșterile de la Chavet și de la Sulawesi, nici în fluierele din oase de pasăre din Jura Șvabă.
 
Aceste artefacte, cele mai vechi din categoria lor, au fost făurite în urmă cu aproape 30. 000 de ani. Dar nașterea științelor umaniste s-a petrecut mult mai devreme, cam cu o mie de milenii în urmă, și, dacă ne gândim bine, s-a produs în locul și în împrejurările ce par cele mai logice: la lumina focului celor mai timpurii grupuri umane.
 
Aceasta este reconstituirea înfăptuită de o seamă de cercetători din domeniile paleontologiei, antropologiei, psihologiei, neuroștiințelor și biologiei evoluționiste.
 
Astfel de cerce tări fac parte din căutarea originii speciei umane, o țintă urmărită de știință și de disciplinele umaniste în egală măsură.
 
Faptul acesta ne reamintește că istoria este povestea evoluției culturii, pe când preistoria este povestea evoluției genetice.
 
Preistoria ne spune nu doar ce s-a întâmplat înainte de istoria culturală, dar și motivul pentru care specia umană în ansamblul ei a urmat o anumită traiectorie și nu o alta...
 
CUPRINS:
 

1. Orizontul creativității
2. Apariția disciplinelor umaniste
3. Limbajul
4. Inovația
5. Surpriza estetică
6. Limitele disciplinelor umaniste
7. Anii de neglijare
8. Cauzele ultime
9. Substratul
10. Marea descoperire
11. Cultura genetică
12. Natura umană
13. De ce natura este mamă
14. Transa vânătorului
15. Grădinile
16. Metaforele
17. Arhetipurile
18. Cea mai îndepărtată insulă
19. Ironia – o izbândă a minții
20. Al treilea Iluminism

Referințe și lecturi suplimentare
Mulțumiri

Credite

Indice 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0553 sec