Parentajul porneste din interior

Parentajul porneste din interior
-10%
Preț: 35,10 RON
39,00 RON (-10%)
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 9786064006356
Editura:
Anul publicării: 2019
Pagini: 328
Format: 13x20
Categoria: Psihologie

DESCRIERE

Parentajul porneste din interior - Dr. Holan Liang

 
INCARCATURA GENETICA Şl ALEGEREA PARTENERULUI

In timpul studiilor, am participat la şedinţe de consiliere genetică pentru cuplurile unde existau cazuri de autism în familie. Termenul de autism acoperă un spectru de tulburări care au legătură cu interacţiunile sociale şi comunicarea, probabil determinate de factori genetici.
 
Cea mai frecventă formă de autism se crede a fi o tulburare poligenică; mai precis, riscul este cauzat de o combinaţie de gene, neidentificate încă, poate şase sau mai multe ca număr. De fapt, majoritatea trăsăturilor ereditare, cum ar fi inteligenţa, agresivitatea şi capacitatea de atenţie, sunt rezultatul unor combinaţii de gene.
 
Consilierea genetică necesită o istorie medicală a familiei foarte amănunţită, pentru a identifica posibile simptome de tulburări de spectru autist, culegând informaţii de la cât mai multe generaţii. în linii mari, cu cât este mai mare „încărcătura genetică" din familie, şi anume cu cât se găsesc mai mulţi membri cu tulburări de spectru autist sau cu simptome ale acestor tulburări, şi cu cât sunt aceştia mai apropiaţi ca grad de rudenie de cuplul care a cerut evaluarea, ceea ce înseamnă o probabilitate mai mare de transmitere a materialului genetic respectiv, cu atât creşte din punct de vedere statistic probabilitatea ca cei doi să aibă un copil cu autism.
 
Un copil moşteneşte de la fiecare dintre părinţi 50% din genele acestuia şi are în comun cu oricare dintre fraţii săi acelaşi procent; în cazul bunicilor, mătuşilor, unchilor şi fraţilor vitregi, procentul este de 25%; la străbunici şi veri, de 12, 5% şi aşa mai departe.

Ceea ce m-a luat prin surprindere în cadrul şedinţelor de consiliere, când le comunicam viitorilor părinţi probabilitatea estimată statistic de a avea un copil cu autism, a fost ce diferenţe uriaşe existau între reacţiile celor care erau informaţi de existenţa unui risc.
 
Când am transmis mai multor cupluri cu încărcătură genetică similară aceeaşi probabilitate scăzută din punct de vedere statistic, majoritatea a fost fericită că riscul era scăzut, însă într-unul dintre aceste cupluri am fost martoră la o reacţie extremă şi neaşteptată: soţia a decis să divorţeze (riscul exista în familia soţului).
 
Mă folosesc de autism ca exemplu, dar acest tip de analiză a încărcăturii ereditare se poate face în cazul oricărei trăsături, precum frumuseţea, talia, inteligenţa sau tendinţa de...
 
 
CUPRINS:
 
Introducere 
Esența

Capitolul 1. Esența fixă: Moștenirea genetică
Cursa ovulului și spermatozoidului

Capitolul 2. Esența maleabilă: Încrederea în sine
Reziliența, încrederea în sine și toate cele

Fundația 

Capitolul 3. Primul strat: Aptitudinile sociale
De ce unii copii sunt invitați la toate petrecerile

Capitolul 4. Stratul al doilea: Stabilitatea emoțională
Crizele de nervi și lacrimile

Capitolul 5. Stratul al treilea: Comportament și autocontrol
„Împăratul muștelor“ și prăjitura lui Alice


Exteriorul

Capitolul 6. Stratul al patrulea: Inteligența
De ce nu sunt chiar atât de răi părinții tigri (deși mămicile Tigrișor sunt mai bune) 

Capitolul 7. Stratul al cincilea: Creativitatea și conștiința
Și joaca este importantă 

Capitolul 8. Stratul al șaselea: Identitatea, sexul și rasa
De ce să poarte ursoaica mamă șorțul? 

Epilog
Mulțumiri

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0609 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.