Paris. Napoleon al III-lea, baronul Haussmann și crearea unui oraș al visurilor - Mary McAuliffe

Paris. Napoleon al III-lea, baronul Haussmann și crearea unui oraș al visurilor - Mary McAuliffe
Preț: 76,90 RON
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 9786060880585
Editura:
Anul publicării: 2022
Pagini: 368
Format: 13x20

DESCRIERE

Paris. Napoleon al III-lea, baronul Haussmann și crearea unui oraș al visurilor - Mary McAuliffe

 
... pe la vreo 10 și jumătate seara, după ce a părăsit Palatul Élysée, Maxime Du Camp s‑a îndreptat spre Opéra‑Comique, unde a ajuns chiar la timp pentru actul al doilea. „Locul era ticsit”, a remarcat el, „iar doamnele în ținute de ocazie își afișau gâtul și umerii în lumina candelabrelor”. Într‑una dintre loje l‑a văzut pe contele de Morny, un afemeiat notoriu, „ocupat să fixeze cu binoclul de operă o domnișoară tânără și frumoasă”. La rândul său, ea „făcea tot posibilul pentru a atrage atenția celor de la balcon”. Pentru moment, la Paris nu părea să se fi schimbat nimic. După operă, Du Camp l‑a însoțit până acasă pe poetul și criticul Téophile Gautier, plimbându‑se agale pe bulevard. „Ne‑au depăşit câteva taxiuri, saloanele de la parterele marilor restaurante străluceau de lumină, iar câțiva pietoni întârziați treceau pe lângă noi fumând tra‑ bucuri sau fredonând vreo melodie”. Când cei doi s‑au despărțit, trecuse de ora unu dimineața și nu se zăreau nici soldați, nici polițiști. Prin urmare, Du Camp a fost uimit când a ajuns acasă și l‑a găsit pe prietenul său, Louis de Cormenin, așteptându‑l. Vicontele de Cormenin, un jurist republican de marcă și o personalitate politică, jucase un rol major în elaborarea Constituției celei de‑A Doua Republici. Opunându‑se cu ardoare tiraniei și devotat libertății re‑ ligiei și a votului universal, Cormenin îl apărase totuși pe Ludovic‑Napoleon după încercarea nereușită de lovitură de stat din 1836 de la Strasbourg. Acum i‑a spus lui Du Camp:
 
— Se întâmplă ceva ieșit din comun. Chiar acum, a continuat Cormenin, pe la ora 12, când am trecut prin Rue Vieille‑du‑Temple, am văzut că tipografiile publice erau păzite de o companie a Gărzii Municipale. Încercase să obțină o lămurire, dar fusese ignorat. „Vei vedea că mâine se vor trage focuri de armă pe străzile Parisului!”, i‑a spus el lui Du Camp, care credea că exagerează. Însă a doua zi dimineață, servitorul lui Du Camp i‑a adus la cunoștință, cu ră‑ suflarea tăiată, că, în timpul nopții, zidurile Parisului fuseseră acoperite de afișe, Adunarea Națională fusese dizolvată și mai mulți generali, arestați. Regimente de soldați mărșăluiau pe străzi.

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0471 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.