Pașii pierduți - Alejo Carpentier

Pașii pierduți - Alejo Carpentier
-10%
Preț: 45,00 RON
50,00 RON (-10%)
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-606-44-0898-3
Editura:
Anul publicării: 2021
Pagini: 280
Format: 13x20

DESCRIERE

Pașii pierduți - Alejo Carpentier

 
... simţii o dureroasă amărăciune în gât reamintindu-mi, prin limbajul copilăriei, de prea multe întâmplări la un loc. Hotărât lucru, acest concediu mă înduioşa. Am băut ce mai rămăsese din Xeres şi m-am apropiat din nou de fereastră.
 
Copiii care se jucau sub cei patru brazi prăfuiţi din Parcul Model îşi părăseau din când în când castelele de nisip cenuşiu, ca să-i invidieze pe puştii din bazinul cu apă al unei fântâni municipale, ce se bălăceau printre bucăţi de ziare şi mucuri de ţigară.
 
Asta îmi dădu ideea să mă duc la o piscină ca să fac puţină mişcare. Nu trebuia să stau acasă în propria-mi companie. Căutând costumul de baie, care nu era de găsit prin dulapuri, mi se năzări că ar fi mai sănătos să iau un tren şi să cobor într-un loc cu păduri, ca să respir aer curat.
 
Şi eram deja în drum spre gară, când mă oprii în faţa Muzeului unde era vernisajul unei mari expoziţii de artă abstractă, anunţată prin afişe agăţate de nişte stâlpi, ale căror ciuperci, stele şi funde de lemn se roteau într-un aer mirosind a proaspăt lăcuit.
 
Eram pe punctul de a urca scara, când am văzut că autobuzul Planetariului se oprise foarte aproape, şi, dintr-odată, vizitarea acestuia mi s-a părut foarte necesară pentru a-i sugera lui Mouche idei privind noua decorare a studioului său.
 
Dar cum autobuzul întârzia prea mult până să plece, în cele din urmă mă simţii zăpăcit în faţa atâtor posibilităţi şi mă oprii la primul colţ ca să privesc desenele pe care le făcea pe trotuar cu crete colorate un invalid cu multe medalii militare pe...
 
... dar din nou un text, o scenă, o distanţă se interpuneau între trupurile noastre, ce nu mai găseau în Convieţuirea celei de-a Şaptea Zile bucuria primelor împerecheri. Era devreme ca să mă duc acasă la Mouche.
 
Plictisit de faptul că trebuia să-mi aleg drumul printre atâţia oameni ce mergeau în sens contrar, rupând ambalaje de staniol sau curăţind portocale cu mâna, doream să mă duc într-un loc cu copaci. Scăpasem de-acum de cei ce se întorceau de la stadioane elogiind sportul în discuţiile lor, când nişte stropi reci îmi atinseră dosul palmelor.
 
După un timp a cărui măsură scapă, acum, noţiunilor mele — datorită unei aparente diminuări a scurgerii sale într-un proces de dilatare şi recurenţă pe care pe atunci nu l-aş fi bănuit —, îmi amintesc de aceste picături căzându-mi pe piele ca nişte delectabile înţepături, de parcă ar fi fost primul semnal — de neînţeles pentru mine, atunci — al întâlnirii. Întâlnire banală, într-un anumit fel, cum sunt, în aparenţă, toate întâlnirile al căror înţeles adevărat ne va fi dezvăluit mai târziu, în ţesătura implicaţiilor lor...
 
Trebuie să căutăm, în mod sigur, începutul întregii istorii în norul ce a explodat în ploaie în acea seară cu o asemenea violenţă că tunetele sale păreau tunete de pe alte latitudini...
 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Titluri de același autor

Created in 0.0592 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.