Pendulul lui Foucault - Umberto Eco

Pendulul lui Foucault - Umberto Eco
-20%
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 672
Format: 13x20
Preț: 48,00 RON
60,00 RON (-20%)
Disponibilitate: în stoc

DESCRIERE

Pendulul lui Foucault - Umberto Eco

 
Pendulul lui Foucault e un megaroman, elaborat cu ingeniozitate inginerească, în care misterul ia naştere printr-o banală întîmplare, cînd trei redactori ai unei edituri de texte ezoterice (deci toţi trei mînuitori de semne lingvistice), citind „cifrat” o „notă de spălătoreasă”, construiesc, printr-un pur joc intelectual, ipoteza misterioasă a unui Complot (Plan) uriaş, iniţiat de Cavalerii Templieri (după dizolvarea Ordinului de către regele Franţei) pentru păstrarea în custodie a Secretului absolut (a Punctului Fix) al cunoaşterii şi al puterii. Tot jocul porneşte de la faptul că lui Casaubon (autor al unei teze de licenţă despre Templieri) i se prezintă un manuscris delirant pe această temă...
 
Din carte:
 
...„Eu am dat peste un text despre civilizaţii dispărute şi ţări misterioase", zicea Belbo. „Se pare că la început exista un continent numit Mu, prin părţile Australiei, iar de-acolo s-au ramificat marile curente migratoare. Unul ajunge în insula Avalon, unul în Caucaz şi la izvoarele Indului, apoi sunt celţii, întemeietorii civilizaţiei egiptene şi, în fine, Atlantida..."
„Chestii vechi; domni din ăştia care scriu cărţi despre Mu vă trântesc pe masă câţi doriţi", ziceam eu.
 
„Dar poate că ăsta plăteşte. Şi pe urmă, are un capitol foarte frumos despre migraţiile greceşti în Yucatân, vorbeşte de un basorelief cu un războinic de la Chichen Itzâ, care seamănă cu un legionar roman. Ca două picături de apă..."
„Toate coifurile din lume au ori pene, ori coamă de cal", zise Diotallevi. „Nu-i o dovadă."
 
„Pentru tine, dar nu şi pentru el. El găseşte adorări ale şarpelui în toate civilizaţiile şi deduce de aici că există o origine comună..."
„Cine nu a adorat şarpele!“ zise Diotallevi. „Cu excepţia, fireşte, a Poporului Ales."
„A, da, ăia adorau viţeii."
 
„A fost un moment de slăbiciune. Eu l-aş lăsa deoparte pe ăsta, chiar dacă plăteşte. Celtism şi arianism, Kali-yuga, amurgul Occidentului şi spiritualitatea SS. Oi fi eu paranoic, dar ăsta mi se pare nazist."
„Pentru Garamond nu e neapărat o contraindicaţie."
 
„Da, dar există o limită în toate. în schimb, am văzut un altul despre gnomi, ondine, salamandre, elfi şi silfide, zâne... însă intră-n horă şi aici originile civilizaţiei ariene. Ai crede că SS-iştii s-au născut din Cei Şapte Pitici."
„Nu Cei Şapte Pitici, ăştia-s Nibelungii."
 
„Dar cei de care se vorbeşte aici sunt Micul Popor irlandez. Iar cele rele aici sunt zânele, micuţii sunt buni, doar că sunt un pic băşcălioşi."
„Pune-1 deoparte. Şi dumneata, Casaubon, ce-ai găsit?"
 
„Numai un text curios despre Cristofor Columb; îi analizează semnătura şi găseşte în ea până şi o referire la piramide. Intenţia lui era să reconstruiască Templul de la Ierusalim, deoarece era mare maestru al Templierilor în exil. Şi, cum se ştie că era un evreu portughez şi deci expert cabalist, numai cu invocaţii talismanice a potolit furtunile şi a învins scorbutul. Nu m-am uitat la textele despre Cabală, fiindcă mi-nchipui că le-a văzut Diotallevi."
 
„Toate-s cu litere ebraice greşite, fotocopiate după cărticele de trei parale despre Cheia Viselor."
„Băgaţi de seamă că noi aici alegem texte pentru «Isis Dezvăluită». Nu facem filologie. Poate că diabolicilor le plac literele ebraice extrase din Cheia Viselor. Nu sunt prea sigur de contribuţiile cu privire la masonerie.
 
Domnul Garamond mi-a recomandat s-o iau cătinel, el nu vrea să fie amestecat în diatribele dintre diferitele rituri. Totuşi, nu l-aş neglija pe ăsta, despre simbolismul masonic existent în grota din Lourdes.
 
Nici pe ăstălalt, foarte frumos, despre apariţia unui gentilom, probabil contele de Saint-Germain, aflat printre intimii lui Franklin şi ai lui Lafayette, în momentul inventării drapelului Statelor Unite. Deşi explică bine semnificaţia stelelor de pe el, intră într-un fel de confuzie în ce priveşte dungile."
 
„Contele de Saint-Germain!" am zis eu. „Ia te uită!"
„De ce, îl cunoşti?"
 
„Dacă v-aş spune că da, nu m-aţi crede. S-o lăsăm baltă. Eu am aici o monstruozitate de patru sute de pagini împotriva erorilor ştiinţei moderne: Atomul, o minciună iudaică, Eroarea lui Einstein şi secretul mistic al energiei, Iluzia lui Galileu şi natura imaterială a Lunii şi a Soarelui."
 
„Dacă-i pe-aşa“, zise Diotallevi, „ceea ce mi-a plăcut mai mult este această trecere în revistă a ştiinţelor fortiene"...
 
 
DIN CUPRINS:
 
1. KETHER
 
1. Când lumina infinitului 
2. Avem felurite şi curioase Ceasornice 
 
2. HOCHMAH
 
3. In hanc utilitatem clementes angeli 
4. Cel ce încearcă să pătrundă în Grădina cu trandafiri a Filosofilor 
5. Şi începe prin a combina numele acesta 
6. Judâ Leon se dio a permutaciones 
 
3. BINAH
 
7. Nu aşteptaţi prea multe de la sfârşitul lumii 
8. Venit din lumină şi de la zei 
9. In mâna dreaptă ţinea strâns o trâmbiţă 
10. Şi, în sfârşit, altceva nu mai provine cabalistic din vinum 
11. Sterilitatea lui era infinită 
12. Sub umbra alarum tuarum 
13. Li frere, li mestre du Temple 
14. Ar fi mărturisit până şi că l-a omorât pe Domnul Nostru Isus Cristos
15. Mă voi duce să-i cer contelui d’Anjou să vă vină în ajutor
16. Inainte de arestare el fusese în ordin timp de numai nouă luni 
17. Aşa au dispărut cavalerii Templului 
18. Un colos ciuruit de crăpături şi de peşteri 
19. Ordinul nu a încetat nici o clipă să subziste 
20. Centrul invizibil şi inviolabil, suveranul ce trebuie să se deştepte 
21. Graalul e o greutate atât de mare 
22. Nu mai voiau să li se pună întrebări
 
...............

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Titluri de aceiași autori

Created in 0.0902 sec