Pianistul. Amintiri din Varșovia, 1939–1945 - Władysław Szpilman

Pianistul. Amintiri din Varșovia, 1939–1945 - Władysław Szpilman
-10%
Preț: 31,50 RON
35,00 RON (-10%)
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-606-779-584-4
Editura:
Anul publicării: 2019
Pagini: 280
Format: 13x20

DESCRIERE

Pianistul. Amintiri din Varșovia, 1939–1945 - Władysław Szpilman

 
... la 31 august 1939, în Varșovia nu mai era aproape nimeni care să creadă că războiul cu Germania mai putea fi evitat, și doar optimiștii incorigibili erau convinși că Hitler se va speria de atitudinea categorică a Poloniei. Optimismul altora era expresia unui fel de oportunism, a convingerii, lipsite de orice logică, că nu se va ajunge la izbucnirea războiului și că se va putea trăi în continuare în pace; în fond, viața era atât de frumoasă.
 
Noaptea, orașul trebuia să respecte camuflajul cu mare strictețe. În case, lumea își etanșeiza cum putea camerele alese drept adăposturi în caz de atacuri chimice. De gaze se temeau toți cel mai mult. În același timp, dincolo de ferestrele acoperite ale cafenelelor și barurilor, cântau orchestre, oamenii dansau, beau și se îmbărbătau patriotic cântând cântece de luptă.
 
Necesitatea de a astupa ferestrele, de a purta măști de gaze pe umăr și întoarcerile noaptea cu taxiul pe străzile care arătau acum diferit dădeau vieții un farmec aparte, cu atât mai mult cu cât nu se simțea încă nici o amenințare.
 
Pe atunci locuiam împreună cu părinții, surorile și fratele meu pe strada Śliska și lucram ca pianist la Radio Polonia. În acea zi de august mă întorsesem târziu acasă și, obosit, m-am dus direct la culcare. Apartamentul nostru se afla la etajul al treilea, lucru care își avea părțile lui bune: praful și mirosurile străzii rămâneau jos, în vreme ce sus, prin ferestrele deschise, pătrundeau dinspre Vistula adieri de aer proaspăt.
 
M-au trezit din somn ecourile exploziilor. Se crăpa de ziuă. M-am uitat la ceas: era șase. Exploziile nu erau prea puternice și părea că zgomotul lor răzbătea de la distanță, în orice caz de dincolo de marginile orașului. Erau cu siguranță exerciții de luptă, ne obișnuiserăm cu ele de câteva zile.
 
După câteva minute s-a așternut liniștea. M-am gândit să mă culc la loc, dar deja se luminase. Prin urmare, m-am hotărât să citesc până la micul dejun...
 
CUPRINS:
 

Cuvânt înainte la noua ediție
Prefața din anul 2000

1. Războiul!
2. Primii nemți
3. Tata se înclină în fața nemților
4. Ghetoul
5. Dansul de pe strada Chłodn
6. Ceasul copiilor și al nebunilor
7. Gestul doamnei K.
8. Un mușuroi de furnici în pericol
9. Umschlagplatz
10. O șansă de a trăi
11. Pușcași, înainte!
12. Majorek
13. Certuri în vecini
14. Pungășia lui Szałas
15. Într-o clădire în flăcări
16. Moartea unui oraș
17. Viață contra votcă
18. Nocturnă în do diez minor

Post-scriptum
Fragmente din jurnalul căpitanului Wilm Hosenfeld
Epilog de Wolf Biermann – O punte între Władysław Szpilman și Wilm Hosenfeld, text alcătuit din treizeci și trei de părți

 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0569 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.