Planeta noastra - Alastair Fothergill

Planeta noastra - Alastair Fothergill
Preț: 149,90 RON
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-606-33-3754-3
Anul publicării: 2019
Pagini: 320
Format: 22x29

DESCRIERE

Planeta noastra - Alastair Fothergill

 
ME AFLAM IN PROPRIUL PUNCT DE COTITURĂ, CÂND AM CONŞTIENTIZAT ÎN SFÂRŞIT, STAREA PRECARĂ A LUMII NOASTRE
 
Acest haos domestic poartă, pentru specialişti, un nume: Antropocen. Este o epocă în care peste şapte miliarde de Homo sapiens au devenit forţa motrice a naturii. Am secat aproape toate zonele umede, am tăiat aproape toate pădurile, am arat aproape toate câmpiile ierboase, am ridicat baraje pe aproape toate râurile, am mutat mii de specii de colo-colo, am luminat bezna, am topit gheţari, am ridicat nivelul mării, am dat putere uraganelor, am alterat anotimpurile.
Timp de aproape 200 000 de ani am fost la cheremul naturii care decidea dacă şi cum supravieţuiam. Acum avem impresia că putem să decidem noi dacă natura va supravieţui sau nu, şi dacă da, cum. Beţia puterii a fost cât se poate de plăcută. Ne-a încântat să considerăm natura o frontieră pe care să o cucerim şi să o dominăm în marşul nostru triumfal spre dominaţia absolută. însă, dacă vom continua în acest ritm, răzbunarea naturii nu se va lăsa aşteptată. Am construit o civilizaţie fragilă ce depinde fundamental tocmai de lucrurile pe care părem porniţi să le distrugem - climă stabilă, sol fertil, aer respirabil şi resurse de apă la îndemână. Tehnologia nu poate înlocui sistemele ce susţin viaţa pe planetă. Ea este casa noastră şi nu natura este fragilă, ci noi.
Mai există speranţă. Ne temem, pe bună dreptate, de punctele de cotitură ale sistemelor naturii, ce pot destrăma legăturile care fac să funcţioneze ecosisteme naturale şi pot adânci planeta într-o stare căreia nu suntem pregătiţi să îi facem faţă. în acelaşi timp, ne aflăm în propriul punct de cotitură, când am conştientizat, în sfârşit, starea precară a lumii noastre.
La începutul secolului XXI ne aflăm într-un moment unic al istoriei planetei şi speciei noastre. Daunele pe care le-am provocat sunt uriaşe, însă acum ne-am dat seama şi, pentru scurt timp, avem ocazia de a repara ceva. Avem ocazia de a face curăţenie şi de a repara înainte să se ducă totul de râpă.
Până la sfârşitul acestui secol s-ar putea să fim mai mulţi cu trei miliarde. Provocarea este, aşadar, cât se poate de clară. Trebuie să satisfacem nevoile de bază ale unei populaţii de 10 miliarde de oameni, poate mai mulţi, să ţinem clima în frâu şi să-i lăsăm naturii suficient spaţiu ca să se revitalizeze şi să prospere.
Şi e posibil. Oamenii pot fi uneori nişte hedonişti egoişti, însă, faţă de alte specii, avem capacitatea de a coopera, de a ne gândi la ziua de mâine şi la binele generaţiilor viitoare. Chiar şi de a fi altruişti. Poate că nu avem egal în a face lucruri rele, dar fără egal ne este şi abilitatea de a analiza ce facem şi de a schimba ceva.
 
 
 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0488 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.