Pogromul de la Iasi - Radu Ioanid

Pogromul de la Iasi - Radu Ioanid
Preț: 30,00 RON
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-973-46-8499-1
Editura:
Anul publicării: 2021
Pagini: 192
Format: 13x20

DESCRIERE

Pogromul de la Iasi - Radu Ioanid

 
...în după-amiaza zilei de 29 iunie s-a luat hotărârea „evacuării” din Iaşi a evreilor reţinuţi ca suspecţi la chestura de poliţie. Potrivit locotenent-colonelului Chirilovici, măsura a fost ordonată de generalul Stavrescu, comandantul Diviziei 14, şi de prefectura judeţului.
 
Decizia a fost adoptată la o reuniune care a avut loc în după-amiaza zilei de duminică 29 iunie la chestură. La reuniune ar fi participat generalul Stavrescu, un ofiţer superior german, locotenent-colonelul Chirilovici, chestorul Leahu, secretarul chesturii Stănciulescu, comisarul Anghel şi maiorul Scriban.
 
Se ceruse în prealabil autorizarea din partea Ministerului Afacerilor Interne, care aprobase măsura. De asemenea, prefectul judeţului, colonelul Dumitru Captaru, discutase la telefon cu Mihai Antonescu. Acesta îi ceruse să ţină - în problema respectivă - legătura cu Ministerul de Interne, care îi va „evacua” pe „suspecţi”.
 
Transportul spre gară a aproximativ 2. 500 de evrei supravieţuitori din curtea chesturii a început la 9 seara. Au fost însărcinaţi cu această operaţiune un subinspector de poliţie, doi ofiţeri de poliţie, doi şefi de secţie de poliţie şi 20 de gardieni. Convoiul a fost escortat de un grup de ofiţeri şi soldaţi germani dotaţi cu două tancuri...
 
CUPRINS:
 
Prefaţă (Alexandru Florian)
POGROMUL DE LA IAŞI (Radu Ioanid) 
Pregătirile
Desfăşurarea pogromului
Trenurile morţii 
Note 
Credite foto 
 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0451 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.