Portile Europei. O istorie a Ucrainei

Portile Europei. O istorie a Ucrainei
-10%
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 432
Format: 15x22
Preț: 44,10 RON
49,00 RON (-10%)
Disponibilitate: în stoc

DESCRIERE

Portile Europei. O istorie a Ucrainei - Serhii Plokhy

 
... de câţiva ani, Ucraina este prinsă într-o confruntare aprigă cu Rusia pentru a-şi prezerva integritatea teritorială şi independenţa politică.
 
Dar conflictul de azi nu este decât cel mai recent episod dintr-o lungă şi zbuciumată istorie.
 
Din carte:
 
Vikingii pe Dnieper

In Ucraina, ca aproape oriunde în Europa, epoca migrațiilor sau "invaziile barbare" a dat naștere la epoca vikingă, care a durat de la sfârșitul secolului al optulea până la a doua jumătate a celui de al unsprezecelea.
 
Așa cum s-ar putea aștepta, sfârșitul "invaziilor barbare" nu a fost sfârșitul invaziei per se. Noii atacatori au venit din Suedia, Norvegia și Danemarca.
 
Aceștia erau Vikingii, cunoscuți și ca Norsemen sau Normani în Europa de Vest și Varangieni din Europa de Est. Ei au jefuit, au subjugat și au condus țările întregi sau părți din ele. Ei au transformat, de asemenea, unele dintre politicile existente și au creat altele noi.
 
Când a început totul? Avem o dată exactă pentru începutul erei vikingilor în Marea Britanie: 8 iunie 793. În acea zi, pirații vikingi care au plecat probabil din Norvegia au atacat și au jefuit o mănăstire creștină pe insula Lindisfarne de pe coasta engleză.
 
Au înecat unii călugări în mare și au luat pe alții în sclavie, înainte de a dispărea împreună cu comorile mănăstirii pe bărcile lor lungi.
 
În decursul aceluiași deceniu, Vikingii / Normanii, care își vor da numele în provincia Normandia, au apărut lângă țărmurile Franței. Era vikinga a inceput.

Curtea bizantină a intrat prima dată în contact cu Vikingii cel mai târziu în 838, când au apărut în Constantinopol reprezentanți ai regelui Rus (Rhos), oferind imperiului pacea și prietenia.
 
Ei au venit din nord, dar au fost reticenți în a se întoarce acasă pe traseul pe care l-au luat de teama de a întâlni triburi ostile, așa că împăratul ia trimis înapoi prin Germania.
 
La curtea lui Ludovic Pios, fiul celui faimos Charlemagne, rege al francilor, au fost recunoscuți ca suedezi sau norsmani și suspectați de spionaj.
 
De fapt, probabil că nu erau decât spioni și aveau toate motivele să se teamă de atac - fie de triburile slave, fie, mai probabil, de nomazi din stepele pontice - pe drumul lor spre nordul Europei.
 
Întâlnirea dintre Bizanț și vikingii care a început atât de pașnic s-a încheiat curând în confruntare. În 959, o flotilă Viking si-a făcut simțită prezența în Marea Mediterană.
 
În anul următor, un alt grup a coborât pe Nipru, a navigat peste Marea Neagră, a intrat în strâmtoarea Bosforului și a atacat orașul Constantinopol. Ca și în cazul asaltului Viking pe Lindisfarne, știm data exactă - 8 iunie 860 - când vikingii au atacat capitala puternicului imperiu bizantin.
 
Orașul și imperiul au fost luate prin surprindere, deoarece împăratul Michael se lupta în fruntea trupelor sale din Asia Mică. Flota lui era în Marea Egee și Marea Mediterană, apărând imperiul nu numai de arabi, ci și de Vikingii. Nimeni nu se aștepta ca ei să vină și din nord...
 
 
CUPRINS:
 
Hărți
Introducere

I. Pe Frontiera Pontică
Capitolul 1 Marginea lumii
Capitolul 2 Apariția slavilor
Capitolul 3 Vikingii pe Nipru
Capitolul 4 Bizanțul de Nord
Capitolul 5 Cheile de la Kiev
Capitolul 6 Pax Mongolica

II. Estul intalneste Vestul
Capitolul 7 Efectuarea Ucrainei
Capitolul 8 Cazacii
Capitolul 9 Reformele orientale
Capitolul 10 Marea Revoltă
Capitolul 11 Partițiile
Capitolul 12 Verdictul lui Poltava
 
............

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Cărți noi - Istorie universala

Created in 0.0546 sec