Povestea Castelului Peles

Povestea Castelului Peles
-10%
Preț: 72,00 RON
80,00 RON (-10%)
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2017
Pagini: 281
Format: 28x28

DESCRIERE

Povestea Castelului Peles - Principele Radu al României

 
... o capodoperă a arhitecturii secolului al XIX-lea. O adevărată galerie, în care se reunesc mari curente și tendinţe ale picturii, sculpturii și artelor decorative.
 
Un loc încărcat de istorie, care a găzduit capete încoronate și artiști vizionari. Reședinţă a creatorului României moderne, Regele Carol I, Castelul Peleș este expresia ultimă a dorinţei de afirmare și legitimare a poporului român între naţiunile moderne ale Europei.
 
Din carte:
 
... un lucru mai puţin cunoscut este că Regele Carol I (şi nu Ferdinand I, după anul 1914) a fost primul care a deschis Castelul Peleş spre vizitare publicului.
 
Incăperile de la parterul înalt (cu excepţia Cabinetului de lucru al regelui şi Apartamentul regal) deveneau muzeu atunci când Familia Regală nu se afla la reşedinţă.
 
Regele era sceptic şi nu-şi făcea iluzii asupra sentimentelor pe care lumea noastră le avea pentru el. Secretarul, Dr. Tamm, i-a povestit lui Eugeniu Buhman că, în timpul unei zile frumoase, într-o plimbare care s-a prelungit până aproape de gara Sinaia, Regele Carol l-a întrebat: „Dumneata ştii ce înseamnă literele astea pe vagoane: CFR?"
 
Tamm a răspuns.- „Desigur, Sire. Căile Ferate Române." „Nu. Asta înseamnă Carol fură România!" a replicat regele.
 
Carol I era un om politicos şi stăpân pe sine. In Biroul regelui, de ani de zile, alături de masa de lucru, se afla un minunat vas japonez, pe care Carol I îl avea de la mama sa. Era un obiect la care Suveranul ţinea mult.
 
Vasul trebuia să aibă flori proaspete în fiecare zi, iar când regele pleca din reşedinţă, vasul era ţinut într-un dulap, după care era adus înapoi, la întoarcerea Majestăţii Sale.
 
Valetul de serviciu a venit într-o dimineaţă cu corespondenţa, a aşezat-o pe birou şi, din nebăgare de seamă, a atins vasul, care a căzut şi s-a spart. Regele s-a schimbat la faţă, dar nu a spus decât: „Fii bun şi adună cioburile de pe jos!"
 
Regele Carol I a închis ochii pentru totdeauna în Dormitorul regal de la Castelul Peleş în dimineaţa de 27 septembrie 1914, la ora 5. 30.
 
In acel moment, a început la Sinaia „o burniţeală tristă şi rece, şi ea a durat aproape neîntrerupt până la părăsirea castelului şi a Sinaiei de către Acela care fusese Regele Carol I al României".
 
Ani de zile după moartea Regelui Carol I, pe pupitrul din biroul său a stat deschis, la pagina la care rămăsese suveranul, dosarul cu ultimul...
 
 
CUPRINS:
 
Cuvânt înainte
 
Regele şi locurile
Constructorii şi opera lor
Castelul şi familia
Interiorul castelului
Domeniul Regal Sinaia
Cronologia Familiei Regale a României
 
Bibliografie 
 
 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0650 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.