Povestea Castelului Săvârșin - Principele Radu Al Romaniei

Povestea Castelului Săvârșin - Principele Radu Al Romaniei
-8%
Preț: 82,80 RON
90,00 RON (-8%)
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-606-44-0846-4
Editura:
Anul publicării: 2021
Pagini: 264
Format: 23x28
Categoria: Albume de arta

DESCRIERE

Povestea Castelului Săvârșin - Principele Radu Al Romaniei

 
 
Istoricul de artă József Sisa face o succintă descriere a regiunii din jurul Banatului medieval: „La sudul Mureșului se întinde regiunea numită Banat, [...] cu pământuri foarte fertile, excelente pentru agricultură.
 
În secolele al XVI-lea și al XVII-lea, Banatul a fost sub stăpânire otomană, iar apoi cucerit de armata habsburgică de la turci la sfârșitul secolului al XVII-lea. Banatul a fost repopulat în secolul al XVIII-lea cu ajutorul guvernului central. Timp de câteva decenii, a fost sub administraţia militară habsburgică, apoi sub cea a Trezoreriei.
 
Abia în 1779, instanţa a încorporat Banatul în sistemul administrativ al Regatului Ungariei. În consecinţă, moșiile au fost scoase la licitaţie și au apărut noi proprietari.
 
În deceniile următoare, nobilimea nou înfiinţată a regiunii a ridicat cona-ce, a amenajat parcuri și, în general, și-a îmbunătăţit moșiile.“Se pare că așezarea Zawasyn a apărut prima oară consemnată în documen-tele unui notar regal, în anul 1479.
 
Dar prima menţiune a localităţii, confirmată de documente de care dispun, datează din 1769, când satul Soborsin apare în detaliu descris de „Prima ridicare topografică militară a Imperiului Habsburgic“, numită „iozefină“
 
... există presupuneri legate de existenţa moșiei (casă de vânătoare, un mic parc și pădure) la 1650 și de faptul că proprietatea a fost oferită de Împăratul Sfântului Imperiu Roman uneia dintre figurile proeminente ale comitatului. narcis Dorin Ion afirmă în articolul4 său dedicat Domeniului Regal Săvârșin: „Primul castel din Săvârșin a fost construit între anii 1650 și 1680 de familia Forray [...].“ există, de asemenea, în alte surse, menţiunea că Baronul András de Forray senior s-ar fi născut la Săvârșin (în anul 1718).
 
Dacă este așa, atunci este posibil ca un strămoș al Baronului András (probabil bunicul său) să fi primit moșia Săvârșin în anul 1650 de la Împăratul Ferdinand al III-lea...

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Titluri de aceiași autori

Created in 0.0994 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.