Povestea cu elefantul vizirului - Ivo Andric

Povestea cu elefantul vizirului - Ivo Andric
-20%
Preț: 28,00 RON
35,00 RON (-20%)
Disponibilitate: în stoc
Autor:
ISBN: 978-973-46-8049-8
Editura:
Anul publicării: 2020
Pagini: 312
Format: 13x20

DESCRIERE

Povestea cu elefantul vizirului - Ivo Andric

 
... dar cînd trebuia să meargă mai departe şi să treacă de la speranţe şi gînduri la faptă şi realizare, în faţa lui Mihailo se iveau piedici de netrecut, văzute şi ştiute numai de el. Lovit şi zdruncinat lăuntric din primii ani ai tinereţii, nu mai era în stare să găsească drumul drept pînă la fată; se apropia de ea cu bucurie şi sinceritate pentru ca după aceea, dintr-odată, să tresară şi să dea înapoi.
 
Căci, ameţit şi fericit că o întîlnise pe Anika, Mihailo tremura în acelaşi timp din pricina Krstinoaiei pe care o purta în el. Mînat de-o pornire irezistibilă, pîndea zîmbetele şi gesturile fetei, îi cîntărea mai apoi, în singurătate, cuvintele; şi-i căuta în toate asemănarea cu Krstinoaia, temîn-du-se totodată ca nu cumva s-o şi găsească. Pornirea aceasta îi otrăvea plăcerile, îi dădea o înfăţişare ciudată şi-l făcea să se poarte straniu faţă de Anika.

Astfel se scurse un an fără ca între cei doi tineri să se ajungă la o înţelegere adevărată, dar şi fără să se ivească o ruptură definitivă. (Iar în timpul acesta, fata se făcea tot mai frumoasă, tot mai bizară şi atrăgea tot mai mult privirile bărbaţilor.) Ruptura, inevitabilă în asemenea situaţii, avu loc în primăvara următoare, pentru un motiv cu totul neînsemnat.

într-o zi, bătrîna Plema veni la Mihailo şi-i spuse că-l cheamă Anika. Lui nu-i prea venea la îndemînă să meargă la ea acasă, dar acceptă şi se duse.
Casa lui Krnojelac era mai bogat mobilată decît ale celorlalţi localnici. Şi n-o deosebea atît bogăţia, cît ceva străin şi bătător la ochi, în culori, în mobilier şi-n covoare. In casa ei, Anika i se păru mai înaltă şi mai ciudată. îl chemase să-l întrebe ce-are de gînd să facă de Sfîntul Gheorghe.
 
Era o disproporţie atît de mare între vocea ei voalată şi grea, între faţa ei albă şi fără zîmbet şi întrebarea cu totul banală pe care o pusese, încît Mihailo se simţi şi mai încurcat.
 
După ce se înţeleseră şi după ce el făgădui că va merge negreşit la petrecerea de Sfîntul Gheorghe „dacă o trăi“, Anika adăugă:

—    Merg şi eu, dacă oi trăi, şi dacă nu mă mărit pînă atunci.

—    Doar n-o să te măriţi în aceste cîteva zile.

—    Eu sînt în stare de orice!
 
CUPRINS:
 
Drumul lui Ali Gerzelez   
Podul de pe Zepa   
Povestea cu elefantul vizirului   
Veletovenii 
Povestea clăcaşului Siman
Grevă la ţesătoria de covoare   
Surcele  
Vis şi realitate, sub carpen  
Coasa   
Taifas   
Vremurile Anikăi    
Aska şi lupul   
Uşa încuiată    
O scrisoare din anul 1920     
O femeie pe stînci   
Panorama    
 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Titluri de aceiași autori

28,80 RON
36,00 RON (-20%)
40,00 RON
50,00 RON (-20%)
Created in 0.0463 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.