Preia controlul asupra durerii si redescopera bucuria de a trai - Gabriela Udrea

Preia controlul asupra durerii si redescopera bucuria de a trai - Gabriela Udrea
-7,9%
Preț: 35,00 RON
38,00 RON (-7,89%)
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-606-0711-39-1
Editura:
Anul publicării: 2020
Pagini: 148
Format: 14x21
Categoria: Ghiduri medicale

DESCRIERE

Preia controlul asupra durerii si redescopera bucuria de a trai - Gabriela Udrea

 
Rolul învăţării şi al neuroplasticităţii creierului în durerea cronică
Tranziţia de la durerea acută la durerea cronică este determinată de starea circuitelor emoţionale şi motivaţionale şi de reorganizarea lor după un eveniment cauzator de durere.

Un semnal dureros determină percepţia durerii căreia îi asociază, la nivelul cortexului prefrontal, o componentă emoţională şi una cognitivă. Atunci când durerea este intensă şi persistentă transmiterea semnalului dureros implică, în mod preferential, sistemul limbic (amigdala, hipocampul) ceea ce presupune un proces de învăţare şi de memorare nou şi determină o schimbare, la nivelul activităţii corticale, de la percepţia durerii către o stare de suferinţă emoţională mai intensă.
 
Procesul de învăţare asociat percepţiei durerii este în strânsă legătură cu strategiile prin care facem faţă situaţiilor învăţate din experienţele anterioare în legătură cu durerea.
 
Această ipoteză este susţinută de o serie de argumente:

Suferinţa afectivă sau încărcătura emoţională se menţine chiar şi atunci când intensitatea durerii cronice este redusă de tratament;

Eficienţa variabilă sau ineficienţa medicaţiei utilizate în durerea acută (nociceptivă) în multe dintre situaţiile de durere cronică:    antiinflamatoarele nesteroidiene sau opiaceele;

Studiile de imagistică prin rezonanţa magnetică nucleară cerebrală efectuate la pacienţii cu durere cronică nu au arătat o reprezentare mai mare a nocicepţiei, ci, mai degrabă, o intensificare a activităţii în circuitele corticale şi limbice emoţionale şi motivaţionale (atrofie a substanţei cenuşii şi reducerea integrităţii substanţei albe).

Plasticitatea indusă de activarea circuitelor prefrontal-limbic, asociată cu reorganizarea neocortexului, în procesul de învăţare şi memorare a experienţei dureroase este în permanenţă consolidată prin asociaţii emoţionale şi motivaţionale cu stimulul dureros. In acest fel plasticitatea devine o componentă importantă a cronicizării durerii...
 
CUPRINS:
 
Prefaţă    
Chipurile durerii   
Cunoaşterea învinge teama de durere  
Ai grijă de corpul tău, este locul unde trăieşti   
Puterea vindecătoare a mintii   
Iubirea de sine: o romanţă pentru o viaţă    
Pregăteşte umbrela înainte de ploaie: Fii pregătit să gestionezi un nou puseu  
Planifică următoarea mişcare către o viaţă cu sens!    
în loc de concluzii    
Bibliografie    
Despre autor    
Mulţumiri
 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0440 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.