Pretul libertatii. Insemnari despre revolutia mea - Mioara Roman

Pretul libertatii. Insemnari despre revolutia mea - Mioara Roman
Preț: 40,00 RON
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2016
Pagini: 280
Format: 13x20

DESCRIERE

Pretul libertatii. Insemnari despre revolutia mea - Mioara Roman

 
... fragmente:

Puciul de la Moscova
 
Am plecat în Spania după 1 august, iar în dimineaţa de 19 august Petre trebuia să ţină conferinţa. La Moscova avea loc lovitura de stat împotriva lui Gorbaciov.
 
Ţin minte că era 8 dimineaşa când a sunat telefonul şi am răspuns eu. Nu era de la Ministerul de Externe sau de la preşe dinţie, nu, nimeni oficial care trebuia să-l înştiinţeze pe prim-mi nistrul ţării că se întâmplă ceva cu repercursiuni dramatice.
 
Era o persoană privată din România, o cunoştinţă, care a ştiut să ne găsească. Voia cu Petre, să-i spună că începuse puciul de la Moscova. Şi de aici urmează o variantă complet diferită de tot ce s-a scris până acum.
 
A te gândi că cineva a făcut lucruri greşite sau nu foarte potrivite e una, dar a-l acuza de nişte neadevăruri e cu totul altceva.
 
Bineînţeles că Petre a zis imediat: „Hai să văd cum ne întoarcem în România."
 
Ce uşor a fost pentru unii, autori de articole istorice, să lase să se înţeleagă faptul că Petre n-ar fi vrut să se întoarcă imediat, în '97, el avea să revină în ţară din Japonia după patru zile de călătorie, fără să aibă o responsabilitate de amploarea celei de prim-ministru şi, pe deasupra, într-un an mult mai liniştit decât tulburatul '91.
 
A început să se îmbrace. Nu exista mobil atunci, nici chat, nici internet wi-fi. Mi-a dat un număr de telefon să sun şi eu am făcut pe secretara, ca el să aibă timp să se bărbierească şi să se pregătească, totul într-o mare viteză.
 
Petre este aşa de disciplinat, încât şi în dimineaţa aceea, ca şi în dimineaţa când au venit minerii, el nu a sărit peste cele 20 de minute de gimnastică.
 
Poate să se întâmple orice, le face, căci: „Dacă nu le fac şi îmi ies din tipicurile mele..." Ei şi, ce se întâmplă?! Nu mai este în stare să gândească limpede?! Se bâlbâie?! Nu are importanţă, nu mai funcţionează bine.
 
Am sunat la Cotroceni. Mi-a răspuns un asistent, i I am dat pe Petre şi asistentul i-a spus lui Petre, prim-ministrul României in momentul acela, că şi domnul lliescu se bărbiereşte şi că domnul lliescu spune să ne întoarcem cu o cursă de linie.
 
Petre a mai dat o dată telefon şi a vrut să vorbească direct cu lliescu. A vorbit cu lliescu. Petre a propus să vorbească „cu Felipe", că sigur va face conferinţă de presă pe tema asta şi vor veni zeci de ziarişti. „Ioane, sunt singurul demnitar important din Est aflat în străinătate, deci la îndemâna lor." Şi închide telefonul. îmi zice: „Tu rămâi aici, lângă telefon" şi coboară.
 
La acea conferinţă de presă el a spus ceea ce a spus şi la Bucii reşti: „Orice se întâmplă la Moscova, România îşi va urma drumul spre democraţie şi spre Vest." Unii au scris că situaţia noastră era încă nesigură. Cum adică nesigură?
 
Eram în Consiliul Europei şi de aproape un an de zile, în octombrie se făcea un an, îl aveam ambasador la Bruxelles şi la NATO pe Ovidiu Popescu. Cum adică era incertă situaţia României?
 
E drept, fusese povestea tratatului ăluia cu Rusia, pe care lliescu l-a semnat într-o formă în care Năstase nu ţinuse cont de observaţiile lui Petre. Bine că Petre îl convinsese pe lliescu să nu-l bage în Parlament.
 
Dar deja Petre spusese la Moscova, cu un an înainte, că opţiunea României este NATO... „Situaţia nu era foarte sigură", a zis un istoric. Cum nu era foarte sigură? Situaţia a devenit nesigură după căderea...
 
 
DIN CUPRINS:
 
Adevărul meu despre Revoluţie    
Forţa evenimentelor    
Primul guvern român liber    
Loviturile de forţă    
 
12 ianuarie    
28, 29 ianuarie    
18 februarie    
Mitterrand         
 
L'esprit de l'excellence    
Martie, Târgu Mureş    
Tratatul de la Varşovia, tratatul cu URSS    
13-15 iunie    
 
Primul guvern român ales    
„Ştiţi şi cum s-o faceţi..."    
Crans-Montana    
Luptele intestine    
 
Un invitat special la Strasbourg    
Anul 1991    
Consiliul Europei    
Preşedintele francez Mitterrand în România anului 1991
 
Conflictul performanţei cu inerţia    
Vara fierbinte a anului '91
 
...
 
 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0508 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.