Principalele curente ale marxismului. Vârsta de aur, volumul 2 - Leszek Kołakowski

Principalele curente ale marxismului. Vârsta de aur, volumul 2 - Leszek Kołakowski
-10%
Preț: 72,00 RON
80,00 RON (-10%)
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-606-44-0882-2
Editura:
Anul publicării: 2021
Pagini: 544
Format: 15x23
Categoria: Stiinte politice

DESCRIERE

Principalele curente ale marxismului. Vârsta de aur, volumul 2 - Leszek Kołakowski

 
... principalele trăsături ale doctrinei marxiste, formulate în acest fel, erau totuși susceptibile de importante diferențe de interpretare, care, în anumite condiții, au dus la formarea în cadrul marxismului a unor mișcări politice și a unor poziții teoretice care se confruntau între ele cu o ostilitate radicală.
 
În cadrul definiției generale, era posibilă susținerea unor perspective foarte diferite, cum ar fi, de exemplu, cele legate de gradul de validitate a materialismului istoric sau de relația dintre „bază“ și „suprastructură“.
 
Socialismul poate fi privit fie drept „ceva care este inevitabil în mod natural“, fie ca o posibilitate care aparține tendinței istorice a economiei capitaliste. Lupta pentru reformă poate fi tratată ca o valoare în sine sau ca o pregătire pentru revoluția care urmează.
 
Era posibil să susții exclusivismul politic al partidelor socialiste sau să admiți, dimpotrivă, cu o libertate mai mare sau mai mică, legitimitatea alianțelor de diferite tipuri cu mișcările nonsocialiste.
 
Revoluția putea fi imaginată fie ca un război civil, fie ca rezultatul presiunii nonviolente exercitate de majoritate. Era posibil să susții fie că o concepție socialistă despre lume este un sistem atotcuprinzător și autonom care oferă un răspuns tuturor problemelor filosofice importante, fie că analiza filosofică poate prelua în libertate ceva din gândirea premarxistă sau nonmarxistă cu privire la probleme cărora marxismul nu le-a oferit un răspuns decisiv...
 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Titluri de același autor

36,00 RON
40,00 RON (-10%)
Created in 0.0462 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.