Prizonier in campul tactic

Prizonier in campul tactic
Preț: 40,00 RON
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-606-006-230-1
Editura:
Anul publicării: 2019
Pagini: 480
Format: 13x20

DESCRIERE

Prizonier in campul tactic - Marian Nazat

 
... la despărţire, Radu Cosaşu îmi recomandă trei cărţi, între care Anii treizeci. Extrema dreaptă românească a lui Zigu Ornea şi Gorila lui Liviu Rebreanu. Gorila? mă arăt nedumerit. „Este senzaţională!" îmi risipeşte orice îndoială scriitorul. „Iar cealaltă te ajută să o înţelegi mai bine pe prima", primesc lămurirea suplimentară.

Caut în rafturile de acasă volumele cu pricina. Găsesc în colecţia Bibliotecii pentru toţi, relansată de Jurnalul Naţional în urmă cu câţiva ani, doar Gorila. Pe ailaltă o comand prin reţeaua on-line. Şi încep să le citesc cam în ceasul în care România fierbea politic. Acceptă sau nu Preşedintele propunerea pesedist-aldistă la funcţia de premier?
 
Care va fi componenţa noului guvern? Ce vor face opoziţia şi cancelariile apusene? Etc., etc... Ho, că „m-aţi ameţit cu atâta politică!" izbucnesc în sine, asemenea unui personaj rebrenist. Din aceeaşi pagină, dintâi, altcineva îmi răspunde: „Ai dreptate (...), ne-a cotropit politica şi ne-a stricat până-n măduva oaselor!
 
Poate de aceea merg toate treburile din ce în ce mai rău..." Diagnosticul e fără greş! Iar asta se întâmpla prin 1938! Adică după actul restauraţiei pe tron a lui Carol al II-lea (8 iunie 1930), perioadă descrisă succint de Zigu Ornea astfel: „Cu inteligenţa sa malefică şi propensiunea sa spre un regim al autorităţii personale, Carol al 11-lea a dominat viaţa politică, influenţând-o negativ...
 
DIN CUPRINS:
 
Mărturisire     9
„Circumstanţe îngrij orătoare".     11
„Gorila politica ‘     14
Sunt indignat!     37
Dinu Săraru, la 85 de ani     40
Lumea crede în ziduri!     43
Gorila civică     45
Strop cu strop     52
Anticomunismul rezidual             56
Rostire pentru Ura din ochii vulpii     59
Gânduri despre tată     61
Un bărbat îndrăgostit, Francois Mitterrand     64
Pariul meu       66
Primăvară pragheză     68
„Intelectualii-boxeri", ieri şi azi             70
Când intelectualii se înşală     74
„Balena albastră"     95
Lecţiile copilăriei     97
Licheaua exemplară     100
Vocile Justiţiei     103
Petre Pandrea, avocatul     105
Cartea ieruncilor; la apariţie - interviu     109
Şirag de mărgele     114
LaBookfest     117
Lets play?     119
Sceneta din Rose Garden     126

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0731 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.