Profunzimea artei - Andrei Marga

Profunzimea artei - Andrei Marga
Preț: 39,90 RON
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-606-029-180-0
Editura:
Anul publicării: 2020
Pagini: 328
Format: 15X21
Categoria: Albume de arta

DESCRIERE

Profunzimea artei - Andrei Marga

 
În fapt, opera coşbuciană întrece ceea ce s-a spus grăbit despre ea, căci explorează multe laturi ale vieţii, iar ceea ce se petrece astăzi, în societate şi în literatură, nu-l scoate nicidecum din discuţie. George Călinescu a sesizat cel mai bine coordonatele literare între care evoluează „cazul Coşbuc” — de la poezia anecdoticului, a educaţiei şcolare, la „poezia pură”, pe toate reuşind să le întruchipeze în poezii diferite, dar cel mai frecvent în aceeaşi poezie!
 
Pe acest diapazon socotesc că trebuie să ne mişcăm dacă vrem să dăm seama de ceea ce ne-a lăsat poetul din Hordou. Nu mai vorbesc de faptul că formula de „poet fără tiparuri” a lui Nicolae Iorga, sau cea de „poet al suferinţei”, pe care o folosea Tudor Arghezi, nu au fost exploatate convingător. Nu s-a luat în seamă nici remarca acestuia din urmă că George Coşbuc era „erudit şi ştia cîteva limbi”, fiind unul dintre prolificii traducători în limba română.

Aş spune că George Coşbuc este un poet al unei geografii culturale ce se lasă circumscrisă. El era, de altfel, sensibil la „psihologia popoarelor”, care tocmai se contura în epocă. Cultura şi optica sa literară erau universale.
 
Coşbuc este un poet al evenimentelor curente ale vieţii, dar care surprinde condiţia umană în lume. Este un poet al ţărănimii, dar cu o privire cuprinzătoare asupra societăţii. Este un poet ce atinge reprezentativitatea care-l face demn de manualele de educaţie, dar şi unul al reflecţiei asupra istoriei.
 
George Coşbuc este un poet al unei epoci, dar suficient de profund încât să vadă dincolo de epoci şi să le traverseze. Ilustrez aici aceste susţineri printr-un succint excurs în poeziile sale.

Poet al locurilor, dinăuntrul şi din afara arcului Carpaţilor, George Coşbuc opera în coordonatele culturii universale. Din adolescenţă, când debutează cu atât de cunoscuta tălmăcire din greci antici, până la perioada de vârf a creaţiei, poetul a fost traducător de certă rigoare din literatura lumii...
 
 
CUPRINS:
 
PREFAŢĂ
Arta condiţiilor vieţii    9
 
PARTEA 1
LITERATURĂ
George Coşbuc nesimplificat    27
Actualitatea lui Liviu Rebreanu    35
Note despre Nichita Stănescu    46
Nicolae Breban şi Nietzsche    51
Literatura rupturilor la D. R. Popescu    66
Romanul revoluţiei la Eugen Uricaru    74
Consacrarea identităţii la Orhan Pamuk    78
Romancier al epocii: Michel Houellebecq     82
 
PARTEA 2
PICTURĂ, ARHITECTURĂ, SCULPTURĂ
Ierusalimul în artă    111
Eliberarea la Constantin Brâncuşi    117
 
PARTEA 3
MUZICĂ
Ce ne spune opera lirică?    143
Opera ca unitate între text şi melodie    144
Opera ca unitate muzicală    147
Opera ca proiect cultural    151
Opera ca expresie a destinului uman    154
Opera ca limbaj muzical al umanului    157
Construcţia acţiunii în operă    160
Plusul operei lirice faţă de literatură    162
Opera ca deschidere spre altă lume    163
 
............
 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0491 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.