Psihoneuroimunologie umana

Psihoneuroimunologie umana
Preț: 65,00 RON
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2017
Pagini: 656
Format: 15x22
Categoria: Psihologie

DESCRIERE

Psihoneuroimunologie umana - Kavita Vedhara, Michael R. Irwin

 
Baza teoretică a examinării proceselor psihoneuroimunologice în infecţia cu HIV

Pe parcursul ultimilor 20 de ani, domeniul PNI a produs un volum impresionant de dovezi care sugerează o relaţie reciprocă între minte şi corp.
 
Unele dintre cele mai timpurii studii fundamentale în acest domeniu au demonstrat existenţa unor relaţii între factorii psihosociali, printre care stresul, depresia şi doliul, pe de o parte, şi factori ca imunitatea, funcţionarea neuro-endocrină, susceptibilitatea faţă de bolile infecţioase şi titrurile mai înalte de anticorpi faţă de virusurile latente, sugerând o imu-nosupraveghere virală deficitară.
 
Atunci când HIV/SIDA a devenit o ameninţare serioasă la adresa sănătăţii publice în anii 1980, acest fapt a atras atenţia cercetătorilor din domeniul PNI.
 
Pe măsură ce cunoştinţele cu privire la HIV s-au extins, a devenit tot mai clar faptul că mulţi parametri imuni şi neuroendocrini studiaţi anterior de cercetătorii PNI sunt influenţaţi sau deterioraţi la persoanele HIV+.
 
In plus, cercetările clinice au început să documenteze o incidenţă crescută a morbidităţii psihiatrice la persoanele HIV+. Aceste persoane sunt supuse unui număr ridicat de stresori puternici, ca stigmatizarea/discriminarea bazată pe starea de sănătate, orientarea sexuală şi apartenenţa la un grup rasial/etnic; decesul mai multor persoane apropiate; lipsa unui domiciliu; sărăcia; spaţiile de locuit nesigure; statutul de imigrant.
 
Aceştia sunt doar câţiva dintre factorii stresori. Tristeţea şi depresia cronică, anxietatea şi utilizarea anterioară sau curentă de substanţe sunt frecvent întâlnite în cazul persoanelor HIV+. (Totuşi, este important de notat faptul că, în experienţa noastră clinică cu persoane infectate cu HIV, am observat şi mult curaj, optimism, credinţă şi coping pozitiv în faţa circumstanţelor dificile.)
 
Integrând aceste cercetări teoretice şi clinice, HTV oferă o paradigmă unică şi semnificativă clinic în care pot fi studiate anumite relaţii în domeniul FNL Prin urmare, au fost constituite modele specifice pentru a asigura o bază pentru testarea relaţiilor ipotetice dintre factorii psihosociali, imunitate, sistem neuroendocrin şi starea de sănătate clinică a indivizilor HTV+.
 
Pe scurt, aceste modele postulează că nivelurile înalte de stres determină activarea SNS şi a HHS la persoanele HTV+. Această intensificare a activării duce la producţia unui exces de catecolamine (de exemplu, noradrenalină) şi de glucocorticoizi (de exemplu, cortizol).
 
Apar şi alterări ale tiparelor de producţie a hormonilor (de exemplu, scăderi ale testosteronului şi ale DHEA). Excesul de catecolamine şi de glucocorticoizi modifică tiparele de secreţie a dtokinelor (tranziţia de la tiparul de producţie Thl la tiparul Th2), ceea ce duce la scăderea numărului de limfocite, diminuarea funcţionalităţii LTC, scăderea numărului de celule NK şi scăderea supravegherii virale. In urma acestei cascade apare viremia HTV, ulterior înregistrându-se un risc crescut de morbiditate şi mortalitate asociate HIV...
 
 
CUPRINS:
 
Avertisment 
Lista autorilor 

Capitolul 1. Introducere în imunologie şi interacţiunile imuno‑endocrine 
Bruce S. Rabin

Capitolul 2. Stresul psihologic şi axele endocrine 
Joey M. Kaye şi Stafford L. Lightman

Capitolul 3. Evaluarea sistemului imunitar în psihoneuroimunologia umană 
K. Vedhara şi E. C. Y. Wang

Capitolul 4. Psihoneuroimunologia şi îmbătrânirea 
Frank J. Penedo şi Jason R. Dahn 

Capitolul 5. Psihoneuroimunologia şi boala coronariană 
Andrew Steptoe şi Lena Brydon 

Capitolul 6. Psihoneuroimunologia şi boala malignă: cancerul 
Leslie G. Walker, Victoria L. Green, John Greenman, Andrew A. Walker şi Donald M. Sharp 

Capitolul 7. Psihoneuroimunologia şi infecţia virală cronică: infecţia cu HIV
Deirdre B. Pereira şi Frank J. Penedo

Capitolul 8. Psihoneuroimunologia şi bolile autoimune: artrita reumatoidă 
Cobi J. Heijnen şi Annemieke Kavelaars

Capitolul 9. Bolile infecţioase şi psihoneuroimunologia 
Gregory E. Miller şi Sheldon Cohen

Capitolul 10. Depresia şi psihoneuroimunologia 
Michael R. Irwin şi Jason C. Cole 

Capitolul 11. Vindecarea leziunilor şi psihoneuroimunologia 
Eric V. Yang şi Ronald Glaser 

Capitolul 12. Intervenţiile comportamentale şi psihoneuroimunologia 
Michael H. Antoni 

Capitolul 13. Descărcarea emoţională şi psihoneuroimunologia Roger Booth 

Sumar integrativ: asupra relevanţei clinice a psihoneuroimunologiei 
Robert Ader 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Cărți noi - Psihologie

Created in 0.0547 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.