Psihosomatica. Utilizari ale psihoterapiei

Psihosomatica. Utilizari ale psihoterapiei
Preț: 49,00 RON
Disponibilitate: stoc lichidat
Editura:
Anul publicării: 2017
Pagini: 368
Format: 16x23
Categoria: Psihologie

DESCRIERE

Psihosomatica. Utilizari ale psihoterapiei - Peter Shoenberg

 
Între minte și corp există o interacțiune vitală atât atunci când suntem sănătoși, cât și când suntem bolnavi. Bazându-se pe propria experiență clinică, Shoenberg aduce dovezi concrete ale efectelor benefice ale psihoterapiei în tratamentul tulburărilor psihosomatice.
 
Autorul descrie dificultățile întâmpinate de psihoterapeut în lucrul cu pacienții psihosomatici și oferă recomandări tehnice pentru stabilirea unei bune alianțe terapeutice, pentru depășirea rezistențelor și elaborarea conflictelor interne. 
 
Din carte:
 
Tipuri de tulburări somatoforme algice
 
1. Durerea pelviană cronică (vezi capitolul 14, „Aspecte psihosomatice în ginecologie")
2. Durerea facială atipică
 
Dentiştii medicii şi chirurgii ORL pot întâlni o gamă largă de acuze în zona facială (Feinmann, Harris şi Cawley, 1984). Datele unui chestionar pentru populaţie din SUA a indicat o prevalenţă de 12% a durerii temporo-mandibulare (Dworkin et al, 1990).
 
Pacienţii se plâng de dureri în zona mandibulei sau a maxilarului ori în interiorul cavităţii bucale. Printre simptome se pot număra durerile de limbă şi dinţii sensibili.
 
Durerea poate fi unilaterală sau bilaterală, surdă, ascuţită, ca o senzaţie de arsură sau sâcâitoare. Deseori, durerea a început după o intervenţie stomatologică minoră, dar a persistat şi apoi şi-a modificat caracterul în timp.
 
Simptomele persistă pe parcursul multor ani, pot fi incapacitante şi pot determina multe tratamente, inclusiv scoaterea dinţilor, blocarea nervilor şi alte operaţii. Este important ca patologia organică să fie exclusă.
 
Acolo unde cauza este în mod clar de natură psihogenă, complexul simptomatologie este asociat aproape întotdeauna cu depresia.
 
Unii pacienţi trimişi la psihoterapie psihanalitică pentru probleme de personalitate asociate răspund bine la tratament Un exemplu este dat în capitolul 1.
 
3. Proctalgia fugax
 
Acest sindrom apare deseori la bărbaţii tineri şi constă într-o durere spasmodică în adâncimea rectului, localizată vag undeva mai sus de sfincterul anal, care durează doar câteva minute sau nici atât. De obicei apare noaptea şi adesea trezeşte pacientul din somn profund. Nu se descoperă nicio cauză fizică a durerii.
 
4. Cefaleea de tensiune (vezi capitolul 13, „Durerea de cap")
 
5. Durerea lombară cronică recurentă (vezi capitolul 12, „Tulburări osteomusculare")
 
6. Durerea ca simptom al tulburării de conversie
 
Durerea poate fi un simptom comun al tulburării de conversie şi poate fi descrisă în termeni exageraţi şi bizari. De exemplu, un bărbat al cărui tată murise de infarct miocardic dezvoltase o durere acută în piept, identificându-se astfel cu tatăl lui, în încercarea inconştientă de a nega pierderea şi de a evita să-l jelească. Durerea a dus la frica de a nu face atac de cord şi de a nu muri ca tatăl său (Wolff şi Schoenberg, 1990, p. 482).
 
In sindromul Couvade, un soţ poate să se identifice cu soţia sa şi să dezvolte dureri abdominale şi alte simptome gastrointesti-nale atunci când ea este însărcinată şi intră în travaliu (Enoch şi Trethowan, 1979).
 
7. Durerea de cauză organică: aspecte psihologice
 
Reacţia multor pacienţi la durerea de cauză organică este destul de adecvată severităţii şi duratei durerii. însă durerea care este cronică sau recurentă poate conduce la utilizarea ei în scopul unor beneficii secundare în relaţiile personale sau de muncă. Adoptarea unui asemenea rol conduce la mai multe dureri şi la dizabilitate.
 
Unii pacienţi pot folosi durerea ca pe o formă de comunicare. Un pacient cu dureri din cauza herniei de disc; de pildă, poate merge la doctor fiindcă doreşte, de fapt; să vorbească despre alte probleme; de natură mai personală, dar folosind boala ca pe un pretext de căutare a ajutorului (Wolff şi Shoenberg, 1990)...
 
 
CUPRINS:
 
Lista ilustrațiilor
Cuvânt‑înainte

Prefață
Mulțumiri

1. Introducere
2. Scurt istoric al medicinei psihosomatice
3. Orizontul psihoterapiei în tulburările psihosomatice: tehnica psihoterapeutică
4. Efectele stresului
5. Somatizarea: tulburări somatoforme
6. Anorexia nervoasă și bulimia nervoasă
7. Obezitatea
8. Afecțiuni gastrointestinale
9. Afecțiuni ale pielii
10. Afecțiuni cardiovasculare
11. Afecțiuni respiratorii
12. Afecțiuni osteomusculare
13. Durerea de cap
14. Aspecte psihosomatice în ginecologie
15. Abordări psihosomatice ale cancerului
16. Dezvoltarea imaginației psihosomatice
17. Concluzie

Note

Glosar
Bibliografie

Index
 
 
 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Cărți noi - Psihologie

Created in 0.0579 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.