Punctul ideal. Plăcerile suferinței și căutarea sensului - Paul Bloom

Punctul ideal. Plăcerile suferinței și căutarea sensului - Paul Bloom
-10%
Preț: 53,10 RON
59,00 RON (-10%)
Disponibilitate: în stoc
Autor:
ISBN: 978-606-44-1503-5
Editura:
Anul publicării: 2023
Pagini: 320
Format: 13x20

DESCRIERE

Punctul ideal. Plăcerile suferinței și căutarea sensului - Paul Bloom

 
ÎNAINTE SĂ TRECEM mai departe, vreau să pun o problemă semantică. Voi folosi cuvintele „plăcere“ și „durere“ la fel cum le utilizează toată lumea - în mare, pentru a ne referi la experiențe care ne fac să exclamăm fie Ahhh!, fie Auuu!
 
Dar voi vorbi și despre situații negative care nu sunt dureroase pe plan fizic, precum să lucrezi multe ore la un proiect dificil, să reflectezi obsesiv la amintiri triste sau să nu vrei să mănânci atunci când îți e foame. Uneori voi numi aceste situații „suferință“.
 
Acest lucru corespunde definiției standard din dicționar: durere, stres sau chin continuu. (Această definiție nu menționează că trebuie să existe multă durere, mult stres sau mult chin.)

Dar mi-am dat seama că există unele persoane care se simt inconfortabil, chiar ofensate de această alegere lexicală. Odată am descris o activitate banală (niște șocuri electrice ușoare aplicate în laborator) drept suferință și o femeie mai în vârstă mi-a spus furioasă că părinții ei au trecut prin experiențe cumplite în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și că asta înseamnă suferință.
 
Pentru ea, utilizarea mea extinsă minimiza ce li se întâmplase lor. O înțeleg. Și eu simt același lucru când cineva descrie o experiență precum a aștepta la o coadă lungă în aeroport drept „tortură“. Acest lucru ar putea fi în regulă pe post de exagerare comică, dar să o spui serios este jignitor - trivializează adevărata suferință.

Mi-aș dori ca limba engleză să aibă un vocabular mai bogat, astfel încât să putem face mai ușor distincții. Dar nu are, așa că voi continua să folosesc cuvântul „suferință“ pentru întregul spectru al situațiilor negative. La fel cum a atinge cu limba un dinte care doare este tot durere, formele de suferință ușoară sunt tot suferință.
 
Dar dacă nu îți place această formulare, tradu pur și simplu mintal utilizarea pe care o dau acestui cuvânt sub forma inconfortabilă, dar poate mai precisă, de „situații care sunt în mod tipic negative, din motive fie fizice, fie psihologice“ și vom fi pe aceeași lungime de undă...
 
CUPRINS:
 
PREFAȚĂ: O VIAȚĂ BUNĂ    
1    SUFERINȚA      
2    MASOCHISMUL BENIGN   
3    O PLĂCERE INEXPLICABILĂ      
4    LUPTA CU DIFICULTĂȚILE     
5    SENSUL VIEȚII      
6    SACRIFICIUL   
7    DULCEA OTRAVĂ   
MULȚUMIRI     
NOTE     

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Titluri de același autor

Created in 0.0463 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.