Puterea voinței. Descoperă cea mai mare forță interioara - Roy F. Baumeister

Puterea voinței. Descoperă cea mai mare forță interioara - Roy F. Baumeister
-10%
Preț: 36,00 RON
40,00 RON (-10%)
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-973-47-3147-3
Editura:
Anul publicării: 2020
Pagini: 272
Format: 14x21

DESCRIERE

Puterea voinței. Descoperă cea mai mare forță interioara - Roy F. Baumeister

 
... dacă voinţa nu e doar o metaforă, dacă există o putere la baza acestei virtuţi, de unde vine aceasta?
 
Răspunsul a ieşit la iveală din întâmplare, în urma unui experiment eşuat, inspirat de Mardi Gras şi de alte carnavaluri care au loc în ajunul Postului Paştelui. Mardi Gras înseamnă Marţea cea Grasă, ziua de dinainte de Miercurea Cenuşii, când oamenii se pregătesc pentru o perioadă de post şi de sacrificiu de sine, dând curs fără ruşine dorinţelor lor.
 
In anumite locuri se numeşte Ziua Clătitelor şi începe la biserici cu câte un mic dejun cu tot felul de clătite. Brutarii cinstesc această cazie pregătind tot felul de specialităţi - numele bunătăţilor variază de la o cultură la alta, dar reţetele presupun în general cantităţi pantagruelice de zahăr, ouă, făină, unt şi untură. Toată această abundenţă e doar începutul.
 
De la Veneţia la New Orleans şi Rio de Janeiro, chefliii trec la vicii tot mai interesante, uneori la adăpostul măştilor tradiţionale, însă adesea doar de formă. Este singura zi în care te poţi plimba pe străzi având pe cap doar un şirag de mărgele şi nimic altceva, defilând cu mândrie în aclamaţiile beţivanilor.
 
Pierderea autocontrolului devine o virtute. In Mexic, bărbaţilor căsătoriţi li se dă o zi liberă de la obligaţiile lor, numită El Dia del Marido Oprimido - Ziua Bărbatului Oprimat. In ajunul Postului Paştelui, chiar şi anglo-saxonii severi şi bisericoşi sunt într-o dispoziţie iertătoare. Ei numesc asta Marţea Spovedaniei, de la verbul a se spovedi, care înseamnă „a primi iertarea pentru păcate“.
 
Din punct de vedere teologic, lucrurile sunt mai degrabă ambigue. De ce ar încuraja clerul depravarea publică odată cu iertarea preconfirmată a păcatelor? De ce să fie răsplătit un păcat premeditat? De ce un zeu milos şi binevoitor ar încuraja atâţia muritori deja obezi să se îndoape cu tot felul de aluaturi bine rumenite în ulei încins?
 
Pentru psihologi însă, toate astea au o anumită logică: relaxându-se înainte de post, poate că oamenii pot aduna voinţa necesară pentru a rezista pe parcursul săptămânilor în care îşi refuză plăceri. Teoria Mardi Gras, aşa cum e ea cunoscută, nu a fost niciodată atât de răspândită printre oamenii de ştiinţă ca printre consumatorii de clătite cu pene de păun în cap, dar se pare că a meritat un experiment.
 
In locul unui mic dejun specific pentru Marţea cea Grasă, bucătarii din laboratorul lui Baumeister au încropit nişte milkshake-uri cu îngheţată, dense şi apetisante, pentru un grup de subiecţi care se odihneau între două teste de laborator ce le solicitau voinţa. Intre timp, subiecţilor mai puţin norocoşi din alte grupuri li s-a cerut să-şi petreacă pauza citind reviste plicticoase şi vechi sau bând un pahar mare cu un amestec fără gust de lactate degresate, apreciat drept şi mai puţin plăcut decât revistele vechi...
 
CUPRINS:
 
Introducere
1.    Este voinţa mai mult decât o metaforă? 
2.    De unde vine puterea voinţei?
3.    O scurtă istorie a listei de priorităţi la Drew Carey.
4.    Osteneala luării deciziil
5.    Unde au dispărut toţi banii   
6.    Poate fi întărită voinţa?    
7.    Cum să te autodepăşeşti în inima întunericului   
8.    Oare o putere superioară i-a ajutat pe Eric Clapton şi pe Mary Karr să renunţe la băutură?    
9.    Cum să creşti copii puternici: stimă de sine versus autocontrol   
10.    Furtuna perfectă a dietelor   

Concluzie: Viitorul voinţei - cu cât ai mai multă, cu atât efortul
e mai mic    
Mulţumiri   
Note    

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0488 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.