Razboiul lui Onoda (Adrian Nastase)

Razboiul lui Onoda (Adrian Nastase)
-10%
Preț: 40,50 RON
45,00 RON (-10%)
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 507
Format: 13x20
Categoria: Stiinte politice

DESCRIERE

Literatura de scandal 9 septembrie 2014


Vedem, zilnic, politica de scandal sau, altfel spus, scandalul în politică. Mai mult decât altădată? Nu-mi dau seama. Sau poate că aş fi subiectiv. Imi petrec mult timp citind. Fac parte din cei 50% de cetăţeni ai României care încă mai citesc.

 

Aşa am descoperit o carte, publicată de un anume ziarist - N. Georgescu - în 1938, la Editura Ziarului Universul şi intitulată Literatura de scandal. Probabil că nu mi-ar fi atras atenţia dacă prefaţa nu ar fi fost scrisă de Nicolae Iorga.

 

In esenţă, volumul, care are 271 de pagini, îl are ca ţintă pe Tudor Arghezi, pe care îl face „pulbere". Motivul? Decadenţă, pornografie, mascaradă literară. Sunt atacate „vulgaritatea" poeziilor sale, „lipsa de morală", Arghezi fiind considerat „un geniu infec-ţios", „dansatorul pe cadavre", „un porcograf". Nu are rost să continui. Puteţi să vă imaginaţi restul. Sunt citate, in extenso, poeziile „Rada", „Ţinea", „Fătălăul", „Blesteme" etc.


„Decadenţa" poeziilor argheziene este ilustrată prin desene ale lui Victor Brauner, publicate în revista UNU, iar analiza morali-zantă se baza pe numeroase citate din Carol II - ceea ce, în perspectiva istoriei, pare uşor extravagant.


Oricum, incitat de această abordare partizană, am vrut să (re)citesc poeziile lui Arghezi Realizasem că imaginea mea despre el era extrem de simplificată.

 

Invăţasem la şcoală câteva versuri din „Testament" („Nu-ţi voi lăsa drept bunuri, după moarte, / Decât un nume adunat pe-o carte") şi câte ceva din „Flori de mucegai". Am găsit în bibliotecă un volum al poeziilor sale, Versuri (ediţie definitivă îngrijită de autor), publicată la Fundaţia Regală pentru Literatură şi Artă, în 1943.

 

Le-am citit cu înţelegerea vârstei de acum. Pe multe le-am „absorbit" citit cu voce tare de parcă le-aş fi scris eu.


De exemplu, „O zi“:
Ziua de ieri s-a ţinut după mine, crezând,
Ca un câine flămând,
Că e legată cu ceva, cu vreo curea,
Cu vreo frânghie, de viaţa mea -
Şi la o răspântie cu statui
S-a întors, văzând că nu-i
S-a pierdut neputincioasa şi pribeagă
După ce vremea întreagă
M-a urmat, pas cu pas, până azi
La amiazi.
Cine şi-a pierdut o zi cât o viaţă
S-o caute repede. Se înnoptează. Se lasă ceaţa.

 

........ ... ... ...

 
 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0482 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.