Reeducarea de la Pitești. Cerberii penitenciarelor - Lucia Hossu-Longin

Reeducarea de la Pitești. Cerberii penitenciarelor - Lucia Hossu-Longin
Preț: 55,00 RON
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-606-9671-08-5
Anul publicării: 2020
Pagini: 320
Format: 15x22

DESCRIERE

Reeducarea de la Pitești. Cerberii penitenciarelor - Lucia Hossu-Longin

 
Clubul Aiudului
 
Lucia Hossu-Longin:
După schimbarea directorului la Aiud, a început pregătirea reeducării. Colier a fost înlocuit cu colonelul Gheorghe Crăciun, un fost muncitor la atelierele CFR, din Cluj. Era cunoscut pentru brutalitatea cu care reprimase mişcarea de rezistenţă din munţii Făgăraş şi pentru execuţia luptătorilor din lotul Dabija. Nu se arăta ca o bestie de tipul lui Goiciu, dar era un ofiţer crud şi nemilos, ale cărui gesturi umane, cât de puţine erau, îi demonstrau puterea discreţionară şi perversă de care dispunea. Organizarea închisorii începea cu repartizarea pe fiecare cameră a unui reeducat din fenomenul Piteşti.

A urmat, ne spune Gheorghe Boldur-Lăţescu, timp de aproape 3 ani, o mare încremenire. Tortura fizică este înlocuită cu scoaterea din timp. Se fac dosare de penitenciar, dosare alcătuite principalilor lideri, spre a fi cunoscuţi mai bine. Cu ei va începe noua reeducare. Cu o invitaţie la Clubul Aiudului, să citească un ziar, să joace şah şi să comenteze realizările regimului. Cei care acceptă invitaţia la club beneficiază de un regim mai bun, iar celor care refuză să părăsească celula, simţind ademenirea, li se înăspreşte regimul de detenţie. Nume importante ale rezistenţei sunt frânte pe roata acestei noi încercări şi ispite.

Prof. Preot Liviu Brânzaş:
Datorită condiţiilor internaţionale, comuniştii s-au văzut obligaţi să ne elibereze pe noi, cei care am supravieţuit din punct de vedere fizic. Dacă nu ne-au putut asasina fizic, au decis să ne distrugă moral. Şi la Aiud, s-a instituit un regim foarte sever care urmărea frângerea credinţei oamenilor.
In 1962, în 29 iunie, erau Sfinţii apostoli Petru şi Pavel şi am fost adunaţi în celula 321. Am avut fericirea să cunosc personalităţile politice şi spirituale mai importante.
 
In celula aceea, erau domnii Radu Mironovici, Nistor Chioreanu, Aurel Călin, părintele Dumitrescu Borşa, părintele Dumitru Stăniloaie - marea mea bucurie de a-l întâlni acolo şl de a fi apoi împreună câteva luni - Petre Pandrea, Erau şi câţiva tineri. Toţi aveau 10-15 ani executaţi.

La toate îndemnurile de a renunţa la poziţia lor spirituală, au răspuns cu un nu categoric, Este de datoria noastră, a supravieţuitorilor, să aducem la cunoştinţa opiniei publice româneşti, îndeosebi la cunoştinţa generaţiilor tinere, că au de găsit modele de urmat în viaţă pe cel care au trecut prin închisoare. Este extraordinar ce tărie trebuia să al, ca după atâta suferinţă, să refuzi pur şl simplu eliberarea pentru că nu voiai să renunţi la demnitatea de om şl de luptător.

Eu, în urma atitudinii mele, am fost chemat de colonelul Crăciun. Mi-a reproşat printre altele că nu-ml iubesc părinţii că nu vreau să mă eliberez. Şi i-am spus: „Domnule colonel, eu oricând ies pe poarta închisorii, dacă statul hotăreşte aceasta. Dar nu pot renunţa la cele trei principii ale mele: credinţa în Dumnezeu, dragostea de neam şi cultul eroilor." Răspunsul Iul a fost o mână îndreptată spre uşă şi în dipa aceea nu am ştiut că la vârful degetului său se indica de fapt zarea.

Peste câteva zile am fost dus la zarcă, din 1962 până în 1964. Ei bine, acolo am fost supuşi unui dur regim de exterminare. Am luat apoi cunoştinţă de faptul că apa aceea, zeama aceea chioară pe care am primit-o luni de-a rândul, era aşa datorită faptului că atunci când se servea masa pentru zarcă, venea ofiţerul politic şi trecea mâncarea prin strecurătoare, noi mâncând aproape doi ani numai zeamă chioară şi turtoiul acela care era dintr-un porumb alterat...
 
CUPRINS:
 
Biografie Lucia Hossu-Longin    
Recunoştinţa autoarei   
Memorialul durerii: 29 de ani în slujba adevărului, pentru o istorie reală       

REEDUCAREA DE LA PITEŞTI
Piteştiul iese din logica istoriei noastre
(Sorin Lavric)          
Partea I
„Se va da un cutremur de 9 grade"   
Partea a ll-a
Cochiliile umane
Partea a III-a
Cazul doctorului Ion Simionescu
Partea a IV-a
Amintirea a învins neantul: Procesele   
Partea a V-a
George Cuşa: Rezistenţa eroică              
Partea a VI-a
Piteşti după Piteşti           
Post scriptum (Octav Bjoza)  
Nu li s-au aşezat pe umeri trese de securist
 
Cerberii penitenciarelor
Oameni şi neoameni    
Partea I  Alexandru Nicolschi    
Partea a II-a  Zoltan Szabo    
Partea a III-a  Liviu Borcea            
Partea a IV-a  \/asile Ciolpan                
Partea a V-a  Gheorghe Craciun
Partea a Vl-a  Alexandru Rafila
 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0519 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.