Regele Zibeline în jurul lumii - Jean-Christophe Rufin

Regele Zibeline în jurul lumii - Jean-Christophe Rufin
-20%
Preț: 36,00 RON
45,00 RON (-20%)
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-973-46-8234-8
Editura:
Anul publicării: 2020
Pagini: 344
Format: 14X20

DESCRIERE

Regele Zibeline în jurul lumii - Jean-Christophe Rufin

 
...în timp ce-i spuneam aceste lucruri, l-am văzut schim-bându-se la faţă. A deschis gura pentru a-mi răspunde, dar nu reuşea să vorbească. S-a ridicat, s-a întors spre cadrul din os de balenă al cabanei şi, după o clipă de linişte, m-a înfruntat.

—    Nu sunt prizonierul nimănui, Aphanasie.

—    Ce vreţi să spuneţi?

—    Că m-am alăturat acestui complot cu voia mea şi am rămas fără să mă constrângă cineva.

—    Adică... m-aţi păcălit?

Aerul ceţos al acelui loc închis, lumina tremurătoare a lumânărilor, prezenţa aproape animalică a acelor blănuri stivuite în întuneric, totul dădea scenei o stranietate solemnă. Când Auguste s-a apropiat pentru a-mi spune adevărul despre ceea ce gândea, mi s-a părut mai frumos decât oricând. Oricât mi-ar fi displăcut să-i aud cuvintele, vederea feţei sculptate de umbre, nobleţea gesturilor, mişcarea armonioasă a mâinilor lui mari mă copleşeau cu o fericire neaşteptată.

—    Aphanasie, îmi cunoaşteţi originile şi rangul pe care-l aveam înainte de prizonierat? Am vorbit destul despre asta şi aţi vărsat prea multe lacrimi pentru acest destin sfărâmat. Credeţi că aş putea fi mulţumit cu libertatea pe care mi-o acordă tatăl dumneavoastră?
 
Adevărata libertate, pentru mine, înseamnă să-mi recapăt locul în lumea mea, să mă sustrag arbitrarului absolut care domneşte aici. Ar putea fi numit un alt guvernator şi acela m-ar pune în lanţuri. Ce speranţă aş avea, chiar şi liber, să părăsesc acest loc dezolant?

—    Dar eu..., am şoptit.

—    Dumneavoastră, Aphanasie, dumneavoastră. Ce viaţă v-aş putea oferi? Ne-am căsători pentru a face din dumneavoastră soţia unui exilat, pentru a trăi într-una dintre aceste cabane mobilate de mama dumneavoastră, pe care am vizitat-o în timpul ultimului meu voiaj pe coastă?
 
O viaţă în acest orizont de plumb, în mijlocul exilaţilor şi al urşilor. Cu speranţa, destul de îndepărtată, ca eu să reuşesc să mă angajez într-un oraş din Siberia, care ni s-ar părea fermecător pentru că ar fi mai puţin îndepărtat de Moscova...

Am păstrat tăcerea. Cuvintele lui Auguste păreau adevărate. Şi totuşi, esenţa spuselor lui îmi părea măcinată de-o minciună invizibilă, ca acele lemne mâncate de carii care păstrează încă aparenţa solidităţii, chiar dacă sunt pe punctul de-a se preschimba în praf.

—    în cazul acesta, de ce m-aţi...

Auguste şi-a coborât privirea. Când mi-a răspuns, a mimat o blândeţe binevoitoare care, mai mult decât cuvintele lui, m-a scandalizat...

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0493 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.