Relatiile Romaniei cu state din Africa Ecuatoriala si de Vest (1960-1974)

Relatiile Romaniei cu state din Africa Ecuatoriala si de Vest (1960-1974)
Preț: 43,00 RON
Disponibilitate: în stoc
Anul publicării: 2018
Pagini: 288
Format: 16x23
Categoria: Stiinte politice

DESCRIERE

Relatiile Romaniei cu state din Africa Ecuatoriala si de Vest (1960-1974) - Bogdan-Iulian Rantes

 
... un alt motiv este acela că, la începutul perioadei propuse în lucrare cele mai multe state africane independente se găseau în partea centrală şi de vest a continentului.
 
In acest context, ţările din întreaga Africă Subsahariană cu care România a iniţiat primele relaţii bilaterale au fost Guineea şi Ghana, care erau considerate, alături de Mali, sateliţii URSS de pe acest continent. Faţă de aceste state, România ducea o politică de ajutorare a lor, materializată prin trimiterea de specialişti în mai multe domenii deficitare.
 
Spre sfârşitul anilor ‘60 şi prima jumătate a anilor '70 România a început să manifeste o independenţă din ce în ce mai mare faţă de Moscova, acest lucru fiind observat şi în politica faţă de continentul african.
 
Astfel, noul conducător al României, Nicolae Ceauşescu, nu a mai ţinut cont în relaţiile cu aceste ţări de afilierea lor la vreuna din marile puteri de atunci.
 
Cel mai elocvent exemplu în acest sens a fost stabilirea de relaţii bilaterale urmate de o bogată cooperare in mai multe domenii, cu state care se aflau sub influenţa fostelor imperii coloniale sau a SUA, cele mai importante fiind RD Congo (Zair) şi Republica Africa Centrală.
 
Faptul că aceste State aveau cele mai bune relaţii cu România este demonstrat de vizitele efectuate de numeroşi oficiali români şi de însuşi Nicolae Ceauşescu pe continentul african, conducătorul român efectuând două turnee în anii 1972 şi 1974.
 
Un alt considerent pentru care am ales cele cinci ţări este faptul că in perioada studiată au avut cele mai intense relaţii bilaterale cu România,...
 
 
CUPRINS:
 
Introducere
 
Capitolul I. Aspecte generale ale politicii externe româneşti in Africa Subsahariană (1960-1974) 
 
1. 1. România şi problema decolonizării Africii la Sesiunea a XV-a a Adunării Generale a ONU 
1. 2. Direcţiile politicii externe româneşti în Africa Centrală şi de Vest. De la ajutorare la descoperirea potenţialului economic al noilor state (1961-1964)
1. 3. Politica externă a României în Africa Ecuatorială şi de Vest între anii 1965-1970
1. 4. Intensificarea relaţiilor României cu statele din, Africa Centrală şi de Vest din perioada 1971-1974  
 
Capitolul II. Relaţiile României cu Guineea între anii 1960-1974 
 
II. 1. Consideraţii generale
II. 2. Primele contacteale României cu realităţile guineeze (1959-1960)
II. 3.  Inceputul unei noi etape. Premiere în relaţiile româno-guineze şi politica de ajutorare a statului african promovată de România (1961-1965) 
II. 4. „ Veniţi dumneavoastră la noi, venim şi noi la dumneavoastră şi apoi discutăm”. O nouă abordare în relaţiile cu Guineea în primii ani ai regimului Ceauşescu (1966-1970) 
II. 5. Oscilaţiile relaţiilor dintre cele douiă state (1971-1973) 
II. 6. Anul 1974, punctul culminant al relaţiilor româno-guineeze 
 
............

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0726 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.