Renunta la codependenta - Melody Beattie

Renunta la codependenta - Melody Beattie
-5%
Preț: 42,75 RON
45,00 RON (-5%)
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-606-756-039-8
Editura:
Anul publicării: 2020
Pagini: 392
Format: 13x20

DESCRIERE

Renunţă la codependenţă. Ce poţi face pentru a nu-i mai lăsa pe ceilalţi să te controleze şi pentru a începe să ai grijă de tine însuţi - Melody Beattie

 
... ce este de fapt detaşarea?
 
... ce anume îţi cer atunci când te invit să o practici?
 

    Mai întâi de toate, haide să vedem ce nu este detaşarea. Ea nu este în niciun caz o retragere rece şi ostilă în lumea noastră; o acceptare resemnată sau disperată a tuturor situaţiilor pe care ni le scoate în cale viaţa; o trecere de tip robot prin viaţă, complet indiferent la celelalte persoane şi probleme, şi neafectat de acestea; o fericire aparentă bazată pe ignoranţă; refuzul de a ne îndeplini adevăratele responsabilităţi faţă de noi înşine şi de ceilalţi; sau o renunţare totală la relaţiile noastre.
 
De asemenea, ea nu presupune în niciun caz refuzul de a ne oferi iubirea şi preocuparea, deşi uneori acestea pot fi singurele lucruri pe care le putem face cu adevărat pentru persoana în cauză.

La modul ideal, detaşarea reprezintă o eliberare sau o desprindere faţă de o persoană sau de o problemă de care suntem îndrăgostiţi. In acest fel, noi ne separăm mental, emoţional şi uneori chiar fizic de legăturile nesănătoase (şi adeseori dureroase) cu viaţa şi responsabilităţile persoanei de care suntem ataşaţi, inclusiv de problemele pe care nu le putem rezolva. (Această definiţie apare într-o broşură intitulată „Detaşarea" care circulă de ani de zile în rândul grupurilor Al-Anon.)

Detaşarea este bazată, pe următoarele premise: orice om este responsabil pentru el însuşi; noi nu putem rezolva problemele altora (decât pe ale noastre); iar grijile nu ne ajută cu nimic, nici pe noi, nici persoana la care ţinem. Noi adoptăm astfel o politică a neasumării responsabilităţilor celorlalţi oameni din viaţa noastră, ducându-le însă la bun sfârşit pe cele care ne aparţin.
 
Dacă o altă persoană din viaţa noastră a creat un dezastru în viaţa ei, noi îi permitem să suporte singură consecinţele. In acest fel, noi îi acordăm practic libertatea de a fi cea care este, de a-şi asuma responsabilitatea pentru propria sa viată si de a se maturiza. Simultan, noi ne acordăm nouă înşine aceeaşi libertate, trăindu-ne viata asa cum ştim mai bine...
 
...
 
... nu mai cultiva starea de ruşine. La fel ca vinovăţia, ruşinea nu serveşte niciunui scop util pe termen lung. Dacă cineva îţi spune (direct sau indirect) că ar trebui să îţi fie ruşine, nu eşti obligat să îl crezi. Ura de sine şi cultivarea ruşinii nu ajută pe nimeni, decât poate pe moment. Numeşte o singură situaţie care s-a îmbunătăţit pentru că te-ai simţit (la infinit) ruşinat sau vinovat!
 
Numeşte o situaţie în care aceste sentimente (repetate la infinit) au rezolvat problema. De altfel, cum ar fi putut-o face? De cele mai multe ori, ruşinea şi vinovăţia ne menţin într-o stare atât de mare de anxietate încât nu mai putem face ce ştim mai bine. In esenţă, vinovăţia face ca totul să devină mai greu, nu mai uşor!

Incepe să te preţuieşti pe tine însuţi şi să faci acele alegeri care îţi susţin în cea mai mare măsură preţuirea de sine.
„Ori de câte ori înveţi să acţionezi ca şi cum ai fi preţios, nu disperat, data viitoare când vei repeta acest lucru îţi va fi mai uşor", spune Toby Rice Drews în cartea Cum să-i ajuţi să se lase de alcool.

Tu poţi să te asculţi şi să fii blând, plin de iubire, atent şi bun cu tine însuţi, cu sentimentele, gândurile, nevoie, dorinţele tale, si cu toate celelalte elemente din care este alcătuită personalitatea ta. Tu te poţi accepta în întregime, începe cu cel care eşti la ora actuală, şi în timp vei putea deveni mai mult. Dezvoltă-ti darurile si talentele. Ai încredere în tine însuţi. Afirmă-te. Tu poţi avea încredere în tine însuţi. Respectă-te. Fii autentic cu tine însuţi. Onorează-te, căci tu eşti cheia universului tău lăuntric, bagheta magică ce poate deschide porţile acestui univers...
 
CUPRINS:
 

Un mesaj de la Melody Beattie, cu ocazia celei de-a 25-a aniversări... 11
Prefaţa autoarei la cea de-a 15-a ediţie aniversară, din anul 2001... 13
Prefaţa autoarei la ediţia din anul 1992... 17

Introducere... 23

 

Partea I. Ce este codependenţa şi cine suferă de ea?

1. Povestea Jessicăi... 37
2. Alte poveşti adevărate... 47
3. Codependenţa... 63
4. Caracteristicile codependenţei... 77

 

Partea a II-a. Fundamentele îngrijirii de sine

5. Detaşarea... 103
6. Nu te lăsa spulberat de orice vânticel... 121
7. Eliberează-te... 135
8. Renunţă la statutul de victimă... 149
9. Non-dependenţa... 171
10. Trăieşte-ţi viaţa aşa cum doreşti... 193
11. Trăieşte o poveste de dragoste cu tine însuţi... 203
12. învaţă arta acceptării... 217
13. Conştientizează-ţi propriile sentimente... 237
14. Mânia... 253
15. Da, tu poţi gândi singur... 273
16. Stabileşte-ţi propriile obiective... 283
17. Comunicarea... 295
18. începe un program în 12 paşi... 309
19. Alte detalii... 343
20. învaţă să trăieşti şi să iubeşti din nou... 375

 

Epilog... 387
Despre autoare... 391

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0732 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.