Revenirea lumii lui Marco Polo - Robert D. Kaplan

Revenirea lumii lui Marco Polo - Robert D. Kaplan
-10%
Preț: 42,30 RON
47,00 RON (-10%)
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-973-50-6574-4
Editura:
Anul publicării: 2019
Pagini: 305
Format: 13x20

DESCRIERE

Revenirea lumii lui Marco Polo - Robert D. Kaplan

 
Dispersarea Vestului
 
Niciodată în istoria sa Vestul nu a mai atins un nivel de concizie geopolitică şi putere brută ca în timpul Războiului Rece şi în perioada imediat următoare. Vreme de mai bine de jumătate de secol, Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) a condensat o tradiţie milenară de valori politice şi morale – Vestul, pe scurt – într-o alianţă militară solidă.
 
Rădăcinile sale spirituale ajung până la moştenirea filozofică şi administrativă a Greciei şi Romei, până la apariţia creştinismului în Evul Mediu timpuriu şi la Iluminismul din secolele al XVII-lea şi al XVIII-lea – din care s-au născut ideile Revoluţiei Americane.
 
Desigur, naţiunile-cheie ale Vestului au luptat, făcând alianţe, în Primul şi al Doilea Război Mondial, iar acele conjuncturi urgente au constituit fundamentul structurilor mai sigure şi complexe ale NATO.
 
Aceste structuri au fost la rândul lor consolidate de un sistem economic continental, culminând cu crearea Uniunii Europene (UE). UE a oferit atât susţinere politică, cât şi consistenţă cotidiană valorilor intrinseci din cadrul NATO – aceste valori însemnând, în general, domnia legii asupra deciziilor arbitrare, a statului de drept asupra naţiunilor etnice, precum şi protecţia indivizilor indiferent de rasă sau religie.
 
Democraţia, în fond, este mai puţin despre alegeri şi mai mult despre instituţii imparţiale. Sfârşitul lungului război european, 1914–1989, a însemnat victoria acestor valori atunci când a căzut comunismul, iar NATO şi UE şi-au extins sistemele în Europa Centrală şi de Est, de la Marea Baltică în nord până la Marea Neagră în sud.
 
Şi a fost categoric un război european lung, întrucât lipsurile din timpul războiului, politice şi economice, au continuat să existe în statele-satelit ale Uniunii Sovietice până în 1989, când Vestul a triumfat asupra celui de-al doilea sistem totalitar al Europei, aşa cum a triumfat asupra primului în 1945...
 
DIN CUPRINS:
 
Prefaţă şi mulţumiri
 
STRATEGIE
1. Revenirea lumii lui Marco Polo şi reacţia militară a Statelor Unite
Dispersarea Vestului
O nouă strategie geografică
Imperiile decăzute din calea lui Marco Polo
Puterea în Turcia, Iran şi Asia Centrală
Rusia și Intermarium-ul
China în perioada Tang și lecția Afganistanului
Aplatizarea Himalayei și curentul subteran naționalist
Rimlandul în contracție și semnificația Bulgariei
Geopolitica unei puteri navale
Un nou război peloponesiac?
 
2. Arta de a evita războiul
3. Tragedia politicii externe a Statelor Unite
4. Declinul elegant: Importanţa crescândă a marinei
Sfârșitul secolului mahanian?
Marina de mii de nave
Titanul ostenit 
 
.........

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0488 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.