Rudolf de Habsburg si secretele de la Mayerling

Rudolf de Habsburg si secretele de la Mayerling
Preț: 44,90 RON
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 640
Format: 13x20
Categoria: Romane istorice

DESCRIERE

Rudolf de Habsburg si secretele de la Mayerling - Jean Des Cars

 
... in toiul iernii aspre a anului 1889, în pavilionul de vânătoare de la Mayerling, sat aflat la patruzeci de kilometri sud-vest de Viena, domnea o atmosferă lugubră. Orele zburau nebuneşte, culorile zilei nu izbuteau să se însufleţească, vântul şuiera printre arborii pădurii.
 
Din când în când, un ţipăt răguşit de corb sfârteca văzduhul. Avea să se întâmple o nenorocire... În dimineaţa zilei de 30 ianuarie, Loschek, servitorul fidel al arhiducelui Rudolf, descoperă cadavrele însângerate ale stăpânului său şi ale tinerei sale amante, baroana Mary Vetsera.
 
Marea iubitoare de cai, cea pe care jocheii o numeau „îngerul pistelor”, zăcea alături de iubitul ei. Ochii fetei, atât de scânteietori odinioară, erau acum goi.
 
O rană cumplită îi pângărea tâmplele; capul îi semăna cu o bonetă din sânge închegat. Acest spectacol macabru îţi făcea pur şi simplu greaţă.
 
Rudolf de Habsburg, născut în 1858, era unicul moştenitor al împăratului Austro-Ungariei, Franz Joseph (1830-1916), şi al soţiei sale, împărăteasa Elisabeta, numită Sissi (1837-1898), care va fi asasinată pe un chei din Geneva de Luigi Lucheni, un anarhist italian. Imperiul Austro-Ungar este zguduit de tragedia de la Mayerling.
 
Deşi familia imperială se grăbeşte să susţină teza dublei sinucideri, circumstanţele exacte ale dramei rămân înceţoşate şi nu sunt încă elucidate.
 
S-a sinucis Rudolf după ce a omorât-o pe tânăra de şaptesprezece ani? A vrut Mary Vetsera să moară din prea multă iubire pentru prinţul ei bolnav? Au fost cei doi nişte victime ale pasiunii, precum Romeo şi Julieta?
 
Când porţile grele ale criptei Capucinilor, locaşul de veci al Habsbur-gilor, s-au deschis pentru a adăposti rămăşiţele lui Rudolf, istoria s-a preschimbat pentru totdeauna în mit...
 
...
 
... cineastul a luat în calcul toate posibilităţile, ajungând, în cele din urmă, la teza unui asasinat politic, deghizat în sinucidere.
 
În 2002, piesa de teatru Mayerling: Tragedia austriacă, a dramaturgului Franzobel, se inspiră din mit, luându-l drept model al unei farse absurde despre Imperiul Austro-Ungar.
 
Povestea de dragoste nu este lămurită, misterul nu este risipit. Suntem departe de mitul Habsburgilor, cel descris de germanistul italian Claudio Magris, care susţinea ideea coeziunii şi unităţii imperiului. Lista personajelor istorice devenite mitice e lungă. Incontestabil, Rudolf face parte dintre ele.
 
Avem toate ingredientele necesare pentru un mit care să reziste timpului: un moştenitor la tron, care este oricum, numai om obişnuit nu, o imposibilă poveste de dragoste, ramificaţii politice, diplomatice, înalte personalităţi din lumea întreagă, precum şi confuzia totală a ipotezelor şi interpretărilor avansate.
 
Ne aflăm în faţa unui mister cum puţine există în istorie, date fiind natura şi consecinţele sale. Iar toate acestea sunt suficiente pentru a plămădi un mit fascinant al unei lumi, cea din 1889, o lume care se clătina, gata să se prăbuşească...

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0622 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.