Sa fii roman! - Dan Puric

Sa fii roman! - Dan Puric
Preț: 22,00 RON
Disponibilitate: în stoc
Autor:
Editura:
Anul publicării: 2016
Pagini: 175
Format: 13x20

DESCRIERE

Sa fii roman! - Dan Puric

 
... din carte:
 
... instinctiv simţi nevoia să se apere şi atunci bâigui din nou mai mult ca pentru sine:
 
-    Dar dumneata cine eşti, domnule?!
 
Bătrânul îi stătea neclintit în faţă.
 
-    Mă fecior, eu mi-s Atanasie Todoran.
 
Apoi apropiindu-se de el şi privindu-l în aşa fel de parcă ar fi vrut să-i deschidă pentru prima oară inima adormită de uitare, adăugă...„Todoran a lui Dănilă, din Bichigiu!...”
 
Amănuntul acesta avu un efect devastator asupra bietului scriitor. Din nou mirosea în biroul lui luxos a ţară, a câmpul copilăriei, a cer albastru nemărginit, a nume auzite răzleţ prin curte, iar asta pe el, omul cultivat, îl enerva la culme şi îl înnebunea. Simţea nevoia să scape din această chinuitoare capcană în care fusese prins şi-atunci, cu ultimele forţe, întrebă:
 
-    Şi de ce-ai venit?!
 
Pentru prima oară, bătrânul ţăran îşi aplecă faţa în podea. Ar fi vrut s-o facă ţăndări cu privirea, ca să se-ntoarcă înapoi în pământul din care a venit.
 
-    Iac-aşa, am şi eu o plângere către stăpânire. Poate o dai matale, acolo, mai sus, să fie auzită!
 
Apoi, cu un gest calm, obosit de crucea unui destin nedrept, bătrânul ţăran îşi deschise cămaşa albă la piept şi scoase din sân, un sul de hârtie legat într-o bucată de piele roasă de vreme.
 
Se uită pentru o clipă la el ca la ceva drag, apoi, liniştit, fără nicio tresărire în priviri îl întinse omului din faţa lui. îşi puse lent pălăria neagră cu boruri largi pe cap, ca şi cum s-ar fi pregătit pentru o călătorie lungă şi privindu-l încă o dată, adânc, pe cel din faţa lui, se-ndreptă încet, cu paşi mari şi apăsaţi spre ieşire. Cineva, atunci, parcă o forţă nevăzută, trase încet uşa după el.
 
Rămas singur, ţinând în mâna-i tremurândă sulul vechi de hârtie înfăşurat în piele, scriitorul nu ştia ce să facă. Rămase ţintuit cu privirea la uşa care tocmai se închisese, fără să mai aibă curajul să facă ceva.
 
Ii era teamă să-şi privească propriul spaţiu. Imaginea bătrânului ţăran îl obligase, parcă, să respire adânc, iar el nu putea. Intr-un târziu, se-ntoarse încet şi-şi privi biroul, diplomele, medaliile atârnate în geamul vitrinei. Toate acum păreau lipsite de viaţă. Un cimitir al „glorioasei“ deşertăciuni.
 
Cu mâna tremurândă, îşi puse ochelarii pe nas, apoi cu mişcări încă nestăpânite, deschise încet, temător, sulul de hârtie veche învelit în piele, care ascundea plângerea bătrânului. De acolo, în faţa lui ţâşniră cuvintele, ca nişte lacrimi, ca să-şi strige suferinţa şi demnitatea neştiută.
 
„De doi ani suntem cătane, adecă grăniceri, şi carte n-am căpătat de la înalta împărăteasă că suntem oameni liberi. Ne-am scris iobagi, dăm dare, facem slujbe cătăneşti, copiii noştri vor merge până la marginile pământului să-şi verse sângele, dar pentru ce?
 
Ca să fim robi şi să n-avem niciun drept, copiii noştri să fie tot proşti, ori vor învăţa ceva, ori ba?...
 
 
CUPRINS:
 
La frontiera dintre noi   
Să fii român   
Marx, Engels şi... mămăica  
Poartă spre sufletul nostru    
Unde este poporul nostru?  
Umorul românesc  
Broasca de Galapagos şi insula credinţei  
Un petic de cer    
Uşa veche de la ţară   
Dreptul şi dreptatea    
Biserica    
Trenul    
Staţia de tren   
Contrastul salvator    
Mici exerciţii de identitate    
Singurătatea tarii mele   
Sângele Horii   
Conştiinţa românească   
Scrisoare către un prieten   
Graniţa invizibilă    
Daţi drumul la cer!
 
 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0487 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.