Saga favoritelor (Jean des Cars)

Saga favoritelor (Jean des Cars)
Editura:
Anul publicării: 2017
Pagini: 440
Format: 15x23
Categoria: Romane istorice
Preț: 59,00 RON
Disponibilitate: în stoc

DESCRIERE

Saga favoritelor (Jean des Cars)

 
... volumul de față reunește portretele sclipitoare ale celor mai ilustre favorite. Apropiate puterii, exercitându‑și influența adesea într‑o manieră clandestină, ele alcătuiesc un galant cortegiu de femei cărora importanți bărbați de stat le datorează mult.
 
Ce este o favorită? Cuvântul, neîndoielnic originar din italiană, se referă la o femeie care „se bucură de favorurile" unei persoane de rang foarte înalt. Spre deosebire de o amantă, favorita nu se mulţumește să fie obiectul unei pasiuni amoroase, fie aceasta efemeră ori durabilă...
 
DIN CARTE:
 
Văduva Scarron e salvată: îl vede adesea pe rege, venit să-şi viziteze copiii
 
In vara anului 1660, starea de sănătate a poetului se agravează. Se stinge în 7 octombrie. Françoise are 25 de ani, iar soţul nu lasă în urmă decât datorii.
 
Silită să-şi vândă mobilele şi să părăsească locuinţa, se instalează la mănăstirea ursulinelor de pe strada Saint-Jacques. Prietenii săi îi solicită lui Mazarin să-i ofere văduvei pensia acordată altădată fostului său soţ, însă cardinalul refuză, neuitând că Scarron ţinuse partea Frondei.
 
In schimb, regina-mamă Ana de Austria, mişcată de lipsa ei de mijloace, ii acordă o indemnizaţie de 2 000 de livre. Nu este enorm, însă Françoise supravieţuieşte.
 
Văduva Scarron reuşeşte să-şi viziteze prietenii; e primită prin saloane, fiindcă îi este apreciat spiritul, caracterul serviabil — indispensabil de altfel! -, dar mai ales voioşia, pe care şi-o păstrează în ciuda vremurilor grele.
 
E discretă cu viaţa sa privată, cu toate că Ninon de Lenclos, vecina sa cea libertină, se laudă că i-ar fi oferit adesea camera sa galbenă pentru consumarea unei idile cu marchizul de Vîllarceaux.
 
In 1666, la moartea Anei de Austria, o prietenă reuşeşte să obţină de la Ludovic al XIV-lea pensia pe care i-o dădea văduvei Scarron mama lui. Amica aceasta, fireşte, este chiar doamna de Montespan. Având, după cum am văzut, doi copii cu regele, născuţi în 1669 şi 1670, vede în ea pe cineva numai bun ca să le fie guvernantă.
 
Văduva lui Scarron nu ezită prea mult. I s-a încredinţat o sarcină grea şi o mare responsabilitate, însă este vorba şi despre o onoare, un certificat de respectabilitate şi mai ales despre sfârşitul strâmtorării sale financiare.
 
Pentru început, doamna Scarron nu-şi părăseşte casa de pe strada Tournelles, mulţumindu-se să-i viziteze pe copii în calitate de bonă şi să vegheze la buna dezvoltare a bastarzilor regelui. Când vine pe lume un al treilea copil, doamna Scarron consideră că este cazul să se mute cu ei toţi şi ajunge astfel pe strada Vaugirard, aproape la ţară.
 
Nici nu s-a stabilit bine acolo, că regele începe să vină cu regularitate în vizită. Ludovic al XlV-lea se poartă cu uşurătate, cu nepăsare chiar, în amorurile sale concomitente, este în schimb foarte ataşat de copiii săi, lucru mai degrabă rar pentru acea vreme.
 
In ciuda ideilor preconcepute, regele este un suflet sensibil, uşor de emoţionat. Chiar dacă se poate arăta extrem de dur, e îndată cuprins de remuşcări şi porneşte să repare suferinţele pe care le-a provocat.
 
Ce crede el despre văduva Scarron? Din ce povesteşte Athenias, regele se temuse să nu fie vorba despre vreo erudită pompoasă, încorsetată în principii morale şi pioşenie. De aceea, Majestatea Sa apreciază cu atât mai mult frumuseţea, distincţia şi blândeţea sa cu copiii...
 
 
DIN CUPRINS:
 
Cuvânt-înainte  
 
Agnès Sorel. Intâia favorită 
Copilăria lui Carol al VII-lea: tată nebun, mamă infidelă, ţară în război      
Sunt doi regi în Franţa, iar unul este şi rege al Angliei!    
Regele a mai avut amante, însă are acum o favorită: Agnès Sorel     
Agnès Sorel scandalizează curtea cu ţinutele sale decoltate       
Agnès Sorel, clientă şi protectoare a iscusitului Jacques Cœur
Noi dezvăluiri: Agnès Sorel suferea de malarie şi îşi rădea... pubisul!    
Cu Agnès Sorel, Carol al VII-lea a descoperit dragostea; influenţa favoritei sale s-a dovedit benefică     
Diana de Poitiers. Amazoana lui Henric al II-lea    
Diana de Poitiers este mişcată de tristeţea fiului cadet al lui Francise I    
Ca să rămână însărcinată, Caterina îi cere sfatul Dianei, rivala sa!
Caterina devine regină a Franţei, însă Diana domneşte peste soţul acesteia, regele
 
............
 
 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0611 sec