Sapiens. Cele mai recente descoperiri - Francois Savatier

Sapiens. Cele mai recente descoperiri - Francois Savatier
-10%
Preț: 27,00 RON
30,00 RON (-10%)
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-973-50-6868-4
Editura:
Anul publicării: 2020
Pagini: 140
Format: 13X20

DESCRIERE

Sapiens. Cele mai recente descoperiri - Francois Savatier

 
Un biped descins dintr-o maimuţă
Mecanismul care a împins vechile primate spre forma umană este exploatarea tot mai intensă a tuturor resurselor solului. Nu doar că i-a îndreptat pe înaintaşii noştri spre o poziţie verticală din ce în ce mai eficace şi frecventă, dar a şi declanşat o reacţie de feedback: un caracter biped mai pronunţat a adus cu sine o mai bună culegere a obiectelor de pe sol, ceea ce a întărit caracterul biped etc. Totuşi, asta nu explică întru totul păstrarea permanentă a poziţiei bipede.
 
Oamenii devin pentru prima dată animale în 1748. Din punctul lor de vedere, cel puţin! In cartea lui Sys-tema Naturae (Sistemul naturii), botanistul Carl von Linne (1707-1778) ne aşază într-o grupă de specii animale înrudite - un gen - pe care îl numeşte Homo, calificându-ne drept sapiens, adică „înţelepţi“... Homo sapiens, pe care îl vom numi familiar Sapiens, este astăzi singura formă umană.
 
Ca mamifer - altfel spus ca animal cu sânge cald şi care alăptează -, Sapiens face parte din ordinul primatelor, acele maimuţe care au cinci degete, ochii îndreptaţi în faţă şi cu trunchiul vertical în poziţie şezând.
 
Nu ştim cât de vechi sunt primatele, în schimb ştim că existau în eocen, această eră geologică întinsă între 56 de milioane şi 33, 9 milioane de ani (Ma) în urmă. De unde veneau? Nici asta nu ştim, dar acum 70 de milioane de ani, pe vremea când dinozaurii dominau Terra, Purgatorius, un animal mic, de dimensiunile unui şoarece, era, se pare, o protoprimată. Indiferent cum au stat lucrurile, odată ce dinozaurii au dispărut, mamiferele moderne, printre care se numără şi primatele, s-au putut înmulţi.

Astăzi, majoritatea primatelor sunt tropicale şi adaptate vieţii arboricole, ceea ce sugerează că strămoşii foarte îndepărtaţi ai oamenilor - maimuţele hominide - trăiau la tropice în mijlocul pădurilor, unde arborii erau înalţi şi fructele abundente. Majoritatea maimuţelor hominide actuale trăiesc în Africa, ceea ce indică originea africană a genului uman...
 
CUPRINS:
 
Introducere    

capitolul 1
Un biped descins dintr-o maimuţă    

capitolul 2
Cultura, accelerator al evoluţiei    

capitolul 3
Capul meu mare (aproape că) m-a ucis    

capitolul 4
Ce ne-a adus poziţia verticală permanentă    

capitolul 5
La vânătoare ne mişcăm în toate direcţiile    

capitolul 6
Prima cucerire a planetei  

capitolul 7
Şi a apărut H. Sapiens  

capitolul 8
Expansiunea lui H. sapiens pe întreaga planetă     
 
capitolul 9
Apariţia tribului    

capitolul 10
De la război la stat    

Concluzii

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0453 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.