Schimbarea paradigmei - Ovidiu Victor Coşbuc

Schimbarea paradigmei - Ovidiu Victor Coşbuc
Preț: 40,00 RON
Disponibilitate: stoc indisponibil
ISBN: 978-606-94621-0-2
Anul publicării: 2019
Pagini: 304
Format: 14x21

DESCRIERE

Schimbarea paradigmei - Ovidiu Victor Cosbuc

 
... paradigma este un mod de gândire şi un stil de viaţă. De-a lungul istoriei fiecare societate şi-a creat propriul ambient, un mod de a gândi şi o serie de obişnuinţe ce s-au transformat în tradiţii, cutume şi stiluri de viaţă ce au format baza de plecare pentru existenţa şi dezvoltarea culturii succesive...
 
... dialog cu religiile necreştine. Prima religie cu care creştinismul trebuie să intre în dialog este iudaismul pentru că reprezintă cea mai veche religie monoteistă.
 
Deşi de-a lungul timpului, în special din Evul Mediu până în prezent, aceste două religii au interacţionat în special la nivel comercial, astăzi mai mult ca oricând e nevoie de un dialog pe baza textului comun biblic. Întrucât creştinismul consideră că Vechiul Testament este indisolubil legat de cel nou, însuşi cultul creştin s-a născut pe un fond iudaic.
 
Primele comunităţi efectuau ritul împărtăşaniei sau a frângerii pâinii citind texte din Vechiul Testament şi în special cele ale profeţilor care vorbeau despre venirea lui Mesia. Cele mai importante dintre aceste texte sunt profeţiile lui Isaia şi Psalmii.
 
Aceste texte s-au născut în mediu ebraic iar întreaga mentalitate creştină în special cea din primele trei secole a erei noastre ne prezintă un creştinism mixt ce uneşte iudaismul cu oameni ce proveneau din alte popoare.
 
Aici trebuie subliniat faptul că doi dintre cei mai importanţi discipoli ai lui Christos aveau idei diferite faţă de aderarea la prima comunitate creştină. Petru propunea tăierea împrejur pentru toţi cei ce voiau să devină creştini, indiferent dacă erau evrei sau alte naţionalităţi ce făceau parte din Imperiul Roman.
 
Pavel, ce avea cetăţenie romană, considera că nu era necesară circumcizia pentru a deveni creştin. Chiar dacă observăm în această fază a creştinismului primar un fond de conflict cu caracter practic, mai târziu, în secolele următoare, s-a rezolvat această poziţie doctrinară.
 
Nu a mai fost necesară aderarea la tradiţia ebraică a circumciziei din partea celor ce voiau să devină creştini; chiar dacă de-a lungul secolelor, cu precădere până în era modernă, confruntările dintre aceste două religii, crestinisim şi iudaism, se conturează în jurul unor lupte doctrinare.
 
Începând din sec. XX se observă o apropiere între aceste două religii pe fondul comun al Bibliei Vechiului Testament. Papa Ioan Paul al II-lea a deschis dialogul ecumenic cu sinagoga ebraică din Roma, invitând această comunitate nu numai la liturghia cuvântului pe fondul Vechiului Testament dar şi la o cooperare de tip cultural şi economic.
 
Azi după cum ştim, religia ebraică continuă să aibă un rol fundamental în unificarea poporului evreu la nivel planetar nu numai prin sinagogi locale construite în ultimele două secole dar şi prin comunităţile lor locale numite Quibutz...
 
CUPRINS:
 

PREFAŢĂ... 9
CUVÂNT ÎNAINTE... 11

 

1. VECHEA PARADIGMĂ... 13
1. 1. Conflictul de fond... 13
1. 2. Modelul actual de organizare planetară... 18
1. 3. Situaţii periculoase pentru om şi planetă... 22
1. 4. Tendinţe în geopolitica internaţională... 30

 

2. TRANZIŢII ÎN SCHIMBAREA PARADIGMEI... 39
2. 1. Crizele... 44
2. 1. 1. Criza de identitate (individuală, comunitară, naţională, europeană, planetară)... 44
2. 1. 2. Criza resurselor... 59
2. 1. 3. Criza adaptării la mediu... 68
2. 2. Ieşirea din criză... 73

 

3. REVOLUŢIONAREA SISTEMELOR... 77
3. 1. Filozofia - Arta gândirii... 81
3. 2. Spiritualitatea... 104
3. 3. Ecosistemul planetar... 125
3. 4. Învăţământ / Instrucţie / Şcoala viitorului... 137
3. 5. Sănătatea... 152
3. 6. Cercetarea ştiinţifică... 187
3. 7. Economia... 224
3. 8. Justiţia... 234
3. 9. Politica... 244
3. 10. Comunicarea... 248

 

NOTE SI COMENTARII... 253
BIBLIOGRAFIE GENERALĂ... 289

 
 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0481 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.