Scrieri. Poezie. Proza. Publicistica. Genealogii

Scrieri. Poezie. Proza. Publicistica. Genealogii
Preț: 25,00 RON
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2019
Pagini: 416
Format: 13x20
Categoria: Proza

DESCRIERE

Scrieri. Poezie. Proza. Publicistica. Genealogii - Alexandru Hajdau
 
-FRAŢII HÂJDĂU -CONFRAŢI... DE CONDEI

S-ar putea începe (această Prefaţă) prin evidenţierea anului 1835 drept „an de hotar" în complexa biografie a familiei de cărturari şi scriitori basarabeni Hâjdău. Bunăoară, „capul familiei", Thadeu loan Hâjdău (n. în 1769), după ce împlinise, în aprilie-mai (a acestui an), 66 de ani, avea să mai trăiască până la 12 octombrie 1835 (când îşi dădea obştescul sfârşit la Cristineştii „strămoşeşti”, unde se stabilise cu familia încă pe la 1815-1816).
De altminteri, printr-o simplă coincidenţă, scurta sa schiţă biografică (şi bibliografică) apărea în numărul (4) din aprilie al aceluiaşi an al revistei ruseşti „Telescop” din Moscova, ca făcând parte din acel „tabel nominal", cu titlul „Literaţi din Basarabia" [=Bessarab-skie literatory], drept un fragment „dintr-o scrisoare a lui Al. HÂJDĂU”, datată: „11 martie 1835, satul Cristi-neşti". La sfârşitul amintitei „corespondenţe" se specifica: „XII. HÂJDĂU Thadeu, moşier, locotenent major austriac şi cavaler; şi-a făcut studiile în Polonia şi în Austria, învăţând la facultatea de drept [la Universitatea din Cracovia?]. Pe lângă dramele şi comediile lui Kotzebue [August von: 1761-1819], editate de el în două volume, în limba polonă [la Luck, în 1803?], şi alte câteva ode patriotice [proruseşti?], în foi aparte [volan-te?], a tradus în polonă legile moldoveneşti, adunate [şi editate în 1814] de Andronache Donici..."
Fapt e că acest „Apus" al său [din 12. X. 1835] „armoniza" cu „răsăritul... falnic” pe tărâmul scrisului literar şi publicistic al celor doi fii ai lui (din cea de-a doua căsătorie): Alexandru şi Boleslav. Născuţi la distanţa de un an şi ceva (primul - în 25 noiembrie 1811, iar cel de-al doilea - la 20 decembrie 1812), în Voly-nia polono-ukraineană, departe de Cristineşti-Hotin, aceşti fraţi aproape... gemeni, după ce vor beneficia de educaţia părintească, învăţând împreună, între 1822 şi 1827/28, la Pensionul pentru copiii de nobili de pe lângă Seminarul teologic din Chişinău, după care, din 1829, Alexandru va învăţa (până în 1832) la facultatea de drept a Universităţii din Har’kiv, iar Boleslav devine funcţionar-conţopist în cancelaria guvernatorilor civili, mai întâi la cel al Basarabiei, apoi al celui din Cameniţa Podoliei.
 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0474 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.