Scurta istorie a betiei

Scurta istorie a betiei
Preț: 40,00 RON
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 246
Format: 13x20

DESCRIERE

Scurta istorie a betiei - Mark Forsyth

 
... cu umor și înțelegere față de această meteahnă străveche a omenirii, Mark Forsyth dezvăluie cîteva episoade semnificative ale relației omului cu alcoolul de-a lungul timpului și cele mai interesante expresii culturale ale beției.
 
Dacă cititorii bănuiau deja că alcoolul a jucat un rol important în istorie, cartea le arată că acesta a fost de-a dreptul esențial...
 
Din carte:
 
Băutul în mănăstiri
 
Barbarii bântuiau prin Europa în modul cel mai supărător cu putinţă. Ştiau că le plăcea vinul, dar nu prea aveau idee cum se fabrica. Acasă, în stepele îndepărtate, inventaseră o băutură ciudată, cumâs, obţinută din lapte de iapă fermentat.
 
Cumâsul lor se putea face pe drum. Când se opreau pentru o vreme, puteau fabrica bere din cereale. Dar pentru a face vin trebuie să cultivi cu grijă via ani la rând. Asta nu le plăcea barbarilor.
 
Aşa că apăreau, beau tot vinul, ardeau viile şi apoi nu pricepeau de ce nu mai era vin. După care, foarte prost-dispuşi, călăreau mai departe spre următorul oraş şi o luau de la capăt.
 
In general, nu era un moment bun să fii un martor nevinovat şi mulţi oameni au decis că lucrurile nu mai puteau continua aşa. Rezultatul, într-o anumită măsură, au fost mănăstirile.

Mănăstirile erau locuri liniştite, aflate departe de oraşe şi, prin urmare, ceva mai sigure. Odată ce barbarii au fost convinşi să devină creştini (cu numele), o mănăstire creştină era (cu numele) cel mai sigur loc în care să te retragi, să te relaxezi şi să te îmbeţi ca porcul.

Moda a fost iniţiată de Sfântul Benedict în secolul al VI-lea. El a întemeiat câteva mănăstiri şi a scris o carte de reguli. Nu erau reguli stricte, căci Benedict era un tip rezonabil. Iar regula cu numărul patruzeci ratează cu desăvârşire interzicerea băuturii.

Fiecare are darul său de la Domnul, unul are un dar, altul alt dar, şi de aceea trebuie să rânduim cu mare atenţie porţia de mâncare a celorlalţi.
 
Cât despre vin, socotesc că fraţilor bolnavi le este de ajuns, datorită neputinţei lor, o emină de vin, iar cei cărora le-a dat Domnul puterea de-a se înfrâna de la vin să fie siguri că-şi vor avea răsplata lor."

O emină de vin înseamnă aproximativ o sticlă din zilele noastre. Poate o idee mai puţin. Acum, ştiu ce credeţi. E imposibil să fie destul. Dacă e o zi caldă? Dacă ţi-e sete? Dacă ai nevoie de o băutură pentru că ai făcut un lucru prostesc, de exemplu, exerciţii fizice? Era Sfântul Benedict un monstru?

Nu era. Sfântul Benedict era un om bun şi prevăzător care luase în calcul toate aceste lucruri. Regula continuă:
Dacă vreodată împrejurarea, munca mai grea sau arşiţa verii ar cere să li se dea mai mult vin, acest lucru rămâne la aprecierea avvei, dar să fie totdeauna cu luare-aminte ca nu cumva să bea pe săturate ori să se ajungă la beţie'.

Aveai de ales între a intra într-o mănăstire benedictină şi a sta acasă, ca să fii violat şi prădat de toţi vizigoţii care treceau pe acolo. Nu e de mirare că mănăstirile au înflorit. Şi Benedict nici măcar nu credea că vinul ar fi trebuit să fie obligatoriu pentru călugări sau măcar că era un lucru de admirat.

Noi ştim că monahul n-ar trebui să bea deloc, însă, pentru că în vremurile noastre este cu neputinţă să-i convingem pe fraţi să nu bea deloc, le îngăduim totuşi să guste vin din când în când, dar în aşa fel încât să nu bea pe săturate, ci cu dreaptă măsură, căci vinul îi duce la cădere până şi pe cei mai înţelepţi oameni...
 
 
CUPRINS:
 
Introducere    

Capitolul 1.    Evoluţia    
Capitolul 2.    Preistoria consumului de alcool   
Capitolul 3.    Barurile sumeriene   
Capitolul 4.    Egiptul antic    
Capitolul 5.    Simpozionul grecesc   
Capitolul 6.    Băutura în China antică    
Capitolul 7.    Biblia    
Capitolul 8.    Conviviumul roman   
Capitolul 9.    Evul întunecat    
Capitolul 10.    Băutura în Orientul Mijlociu   
Capitolul 11.    Sumbl-ul viking    
Capitolul 12.    Berăria medievală   
Capitolul 13.    Aztecii    
Capitolul 14.    Moda ginului   
Capitolul 15.    Australia 
Capitolul 16.    Cârciuma din Vestul Sălbatic   
Capitolul 17.    Rusia    
Capitolul 18.    Prohibiţia   

Epilog   
Bibliografie    
Mulţumiri    
Index

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0476 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.