Scurtă istorie a dezastrelor naturale - Lucian Boia

Scurtă istorie a dezastrelor naturale - Lucian Boia
Preț: 22,00 RON
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-973-50-6972-8
Editura:
Anul publicării: 2020
Pagini: 144
Format: 13x20

DESCRIERE

Scurtă istorie a dezastrelor naturale - Lucian Boia

 
... dezastrul apare însă — şi s-a produs de câteva ori pe scară largă în cursul istoriei — atunci când intră brusc în contact civilizaţii diferite, relativ sau complet izolate unele de altele până atunci, avându-şi fiecare un echilibru ecologic specific în raport cu microbii şi maladiile provocate de aceştia.
 
Se ajunge astfel în situaţia ca populaţii neimunizate, care nu cunoscuseră niciodată o anumită boală, să intre în chip brutal sub stăpânirea ei, fără ca organismul să aibă vreo posibilitate de apărare.
 
Urmările sunt adesea fatale, ducând la decimarea grupului uman respectiv. H. G. Wells în Războiul lumilor (1897) prezenta, fictiv, o asemenea situaţie: invadatorii marţieni, învingători asupra oamenilor, sunt în cele din urmă învinşi, complet exterminaţi, de microbii tereştri, în faţa atacului cărora organismul lor nu putea opune nici cea mai slabă rezistenţă.
 
Carantina impusă echipajelor primelor zboruri spaţiale în direcţia Lunii pornea de la o logică similară. Chiar dacă fondul biologic al diferitelor zone terestre nu este atât de diferit ca deosebirile ipotetice la scară cosmică, diferenţele existente au fost suficiente pentru a provoca de-a lungul istoriei o suită întreagă de epidemii.
 
Pornind din zone unde se manifestau în forme mai puţin grave, în contextul unui anumit echilibru ecologic, ele au afectat alte civilizaţii, neimunizate. Cu timpul, şi acestea au ajuns să se imunizeze parţial în faţa noilor agresiuni microbiene, ceea ce explică, din punct de vedere strict biologic, scăderea treptată a virulenţei epidemice şi chiar dispariţia completă a unor maladii.
 
Desigur, există aici şi cauze de ordin social, la care ne vom referi, dar mai înainte de toate un ciclu pur biologic, în care omul ne apare ca simplu element al unui echilibru natural...
 
CUPRINS:
 
Cuvânt înainte   
Epidemiile  
Cutremurele de pământ    
Clima    
Omul transformă mediul    
Treizeci si cinci de ani mai târziu
Un Pământ tot mai mic    
Săraci şi bogaţi    
O pandemie neaşteptată   
Încălzirea globală şi schimbările climatice     
Un posibil sfârşit   

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Titluri de aceiași autori

Created in 0.0570 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.