Scurtă istorie a lumii în 50 de minciuni - Natasha Tidd

Scurtă istorie a lumii în 50 de minciuni - Natasha Tidd
Preț: 49,90 RON
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-606-38-0974-3
Editura:
Anul publicării: 2024
Pagini: 242
Format: 13X20
Categoria: Cultura generala

DESCRIERE

Scurtă istorie a lumii în 50 de minciuni - Natasha Tidd

 
CUCERIREA AZTECILOR
În secolul al XVI-lea, odată cu Reforma, Spania a devenit un simbol al cruzimii, atrocității și opresiunii. Erau răufăcătorii Europei şi ai lumii în general. Ideea că erau fanatici religioşi, care îşi dovediserä brutalitatea în timpul Inchiziției, a fost popularizată puternic de cartea Sanctae Inquisitionis Hispanicae Artes („Expunerea artelor Sfintei Inchiziții Spaniole"), apărută in 1567.
 
Cartea conținea o ilustrație care întățișa modul în care mii şi mii de oameni fuseserä torturați și executați în timpul Inchiziției. Era o eroare după cum ştim, deşi mulţi oameni au fost executați în acele timpuri, cifrele reale erau mult mai mici decât cele care urmau să fie popularizate. La aceasta s-a adăugat faptul că, în isteria din jurul arderilor pe rug (care oricum fuseseră exacerbate) s-au pierdut informații despre expulzarea evreilor şi a musulmanilor din Spania.
 
La urma urmei, poveştile despre execuțiile sângeroase ale unor nevinovați sunt mult mai sinistre decât opresiunea și expulzarea sistematică a unor grupuri religioase. Acesta a devenit firul narativ oficial al Inchiziției Spaniole, unul care nu era chiar adevarat, dar care il oripila mai uşor pe cititor prin natura sa viscerală, fără să aprofundeze complexitatea corupției, a lăcomiei și a rasismului.
 
Astfel s-a născut fenomenul cunoscut în secolul XX sub numele de Legenda Neagră o versiune falsificată a aspectelor sumbre ale istoriei spaniole. În curând, această manipulare a faptelor istorice va depăși Inchiziția și Reforma şi va include atrocitățile coloniale, in special cele legate de cucerirea Imperiului Aztec de către Spania.
 
Cea mai populară variantă a misiunii de cucerire este aceasta (și o puteți găsi în multe ma- nuale de istorie): în 1519, câteva sute de conchistadori spanioli conduşi de Hernán Cortés au ajuns în capitala aztecă...
 
CUPRINS:
 
Introducere

Partea I: Lumea antică
Falsul Bardiya
Temistocle și mesajul către XerxSave
Iulius Cezar și inventarea spin-ului
Filipicele lui Cicere
Arminius şi bătălia din Padurea Teutoburgică
Istoria secretă

Partea a II-a: Evul Mediu
Crimele împărătesei Wu
Magie şi Monmouth
Cäderea dinastiei Comnenilor
Trådarea Cavalerilor Templieri
Jeanne și Flota Neagră
Călătoriile lui Sir John Mandeville

Partea a III-a: Epoca modernă timpurie
Simon din Trento și cultul sângelui
Inchiziția Spaniolă: corupție și confuzie
Malleus Maleficarum sau cum s-a inventat vrăjitoria
... 
...

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0531 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.