Scurta istorie - Panorama alternativa a literaturii romane, vol. 2

Scurta istorie - Panorama alternativa a literaturii romane, vol. 2
-20%
Preț: 35,96 RON
44,95 RON (-20%)
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2017
Pagini: 432
Format: 15x23
Categoria: Critica literara

DESCRIERE

Scurta istorie - Panorama alternativa a literaturii romane, vol. 2 (Mihai Zamfir)

 
... al doilea şi ultimul volum din Scurtă istorie. Panorama alternativă a literaturii române încheie analiza literaturii române omologate valoric, în special a aceleia din perioada interbelică.
 
Metodologia a rămas aceeaşi ca în primul volum – o istorie stilistică a principalelor opere literare româneşti, cu accent special asupra capodoperelor, tot mai numeroase în intervalul dintre cele două războaie...
 
Din carte:
 
... dacă nuvelele reprezintă pre-istoria marii proze, formula stilistică proprie lui Rebreanu a ieşit la iveală de timpuriu. Nu încape îndoială că naraţiunea de tip străvechi, înzestrată cu simplitate compoziţională şi antrenînd personaje-prototipuri eterne de umanitate, i-a convenit cel mai mult şi de la început prozatorului.
 
De îndată ce trece în mediul citadin, iar naraţiunea renunţă la linearul bine desenat, se înregistrează aproape sigur eşecuri. Această regulă, verificată matematic în cazul nuvelelor, se va aplica mai tîrziu şi romanelor. Un anumit tipar creator genuin l-a ghidat pe Rebreanu de la debut şi pînă la sfirşit.

Ion este primul roman al lui Rebreanu (construcţia autobiografică şi justificativă intitulată Calvarul, un fel de nuvelă descusută, rămîne nesemnificativă), iar anul 1920 cel al apariţiei lui Ion, este şi anul naşterii unui mare scriitor.
 
Atipicul biografiei se menţine şi se fortifică: Ion nu e doar o capodoperă, ivită parcă din neant, ci şi cel mai bun roman semnat de Rebreanu. A debuta cu capodopera absolută - iată o performanţă de care puţini scriitori au fost în stare. Niciodată, pe parcursul unei cariere lungi şi agitate, Rebreanu nu se va mai ridica la nivelul lui Ion.
 
Surpriza şi încîntarea provocate de acest roman s-au datorat modelului literar adoptat. El însemna prima mare realizare, în limba română, a tipului romanesc european din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, a romanului social, antiidealist, purtător de mesaj pesimist bine articulat.
 
Pe linia lui Flaubert-Maupassant -Zola, un prozator român se încumeta să transpună în literatura noastră genul de naraţiune ce dusese, în Europa, la apariţia de capodopere. După Primul Război Mondial, formula ajunsese în Europa oarecum caducă; în România, ea se prezenta cu prospeţimea noutăţii.
 
Faţă de Ion, romanele lui Duiliu Zamfirescu şi chiar cele ale lui Slavici reprezentau o epocă literară depăşită. Cu notabilă întîrziere, dar şi cu o perfecţiune ce scuza întîrzie-rea, apărea şi la noi romanul tipic pentru a doua jumătate a secolului al XIX-lea, marele roman de belle epoque.
 
Ce a preluat Rebreanu de la această formulă romanescă? Sensul ei general. Şi-a propus să înfăţişeze peisajul social fără fard, fără idealizare, într-o relatare calmă şi neutră de aparenţe obiective; lumea lui avea să fie, programatic, populată de personaje dominate, strivite de social, cărora libertatea le fusese...
 
 
DIN CUPRINS:
 
Partea a treia INTERBELICUL
 
Capitolul XI. Marea poezie 
 
TUDOR ARGHEZI (1880-1967)
Poetul apostat şi mîntuit 
 
GEORGE BACOVIA (1881-1957)
„Din plumb făcut-ai aur” 
 
ION BARBU (1895-1961)
O geometrie sclipitoare 
 
LUCIAN BLAGA (1895-1961)
Muzica sferelor 
 
ION PILLAT (1891-1945)
Caleaşca, poezia şi livada 
 
ALEXANDRU PHILIPPIDE (1900-1979)
Aristocratul veşnic trist 
 
VASILE VOICULESCU (1884-1963)
Cu Shakespeare în inimă 
 
Capitolul XII. Alţi poeţi 
 
GEORGE TOPIRCEANU (1886-1937)
Un chiriaş mult prea grăbit
 
ION VINEA (1895-1964)
Avangardistul cu costum şi cravată 
 
Avangarda. TRISTAN TZARA, B. FUNDOIANU, GELLU NAUM
Trei siluete de Marcel Iancu
 
Capitolul XIII. Marea proză
 
LIVIU REBREANU (1885-1944)
Arînd pe ogorul romanului 
 
HORTENSIA PAPADAT-BENGESCU (1876-1955)
Bătrîna iscoditoare
 
............

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Titluri de același autor

Created in 0.0547 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.