Secretul secretelor (Osho)

Secretul secretelor (Osho)
Preț: 49,90 RON
Disponibilitate: în stoc
Autor:
ISBN: 978-606-33-4049-9
Anul publicării: 2019
Pagini: 784
Format: 15x22

DESCRIERE

Secretul secretelor (Osho)

 
... Lu-tsu a spus: Atunci când vine tăcerea... Ţine minte această formulare: nu când este adusă, nu când este forţată, ci când vine - atunci pleacă toate gândurile. Atunci nu vei mai sta pe un vulcan. Asta vreau să te fac să înţelegi: nu cultiva tăcerea, purifică-te de zgomot, descarcă-te, aruncă-l.

   De aceea sunt uimiţi cei care vin la mine pentru prima oară. Pentru că maestrul budist de dinaintea mea i-a învăţat altceva - vipassana, posturi statice, să îşi impună să stea cât mai mult timp posibil într-o nemişcare totală. De ce? Pentru că atunci când corpul este forţat să nu se mişte, să stea nemişcat şi să rămână în această postură, şi mintea este forţată să facă la fel. Mintea urmează corpul.

   Mintea este oglinda internă a corpului. Este un fenomen material, nu are legătură cu fiinţa. Mintea este materie, aşa cum şi corpul tău este tot materie. Aşa că tot ce îi faci corpului tău îi faci automat şi minţii tale.

   De aceea astfel de posturi sunt cultivate de secole - imobilitatea într-o postură statică, lotus, de exemplu, forţează tot corpul să stea nemişcat, ca o statuie. Iar când corpul este cu adevărat nemişcat, imobil, la un moment dat îl va urma şi mintea, dar este o tăcere falsă, pentru că este impusă.
 
... in aceeaşi perioadă un om de ştiinţă danez, Carl Lange, a avansat o idee similară cu privire la apariţia emoţiilor. Cele două teorii au fost unificate şi cunoscute ca teoria James-Lange. Această teorie - că un stimul din mediu produce un răspuns organic şi că acest răspuns care vine de la organele interne, de la inimă, stomac, plămâni sau intestine, determină mintea să reacţioneze prin emoţie - a fost un reper în acea vreme pentru înţelegerea naturii şi influenţei emoţiilor.

   Mecanismul pare absurd, dar are o parte adevărată. Dacă eşti trist şi, în loc să te laşi pradă acestui sentiment, începi să râzi şi rămâi în această stare, vei descoperi că devii mai puţin trist. Este suficient să te aşezi lângă un grup care râde, face schimb de glume, se simte bine, şi vei începe să te simţi şi tu mai bine. Vei începe să râzi, iar asta te va face să te simţi mai bine. Este suficient să practici o anumită postură... Încearcă!
 
Dacă eşti trist ieşi afară şi aleargă în jurul blocului, dacă în altă parte nu ai unde, inspiră şi expiră cu putere, priveşte soarele, ascultă vântul, şi la sfârşit, când te întorci în casă, vei vedea că mintea ta nu mai este aceeaşi. Corpul s-a schimbat, dispoziţia lui s-a schimbat, şi asta a schimbat şi mintea şi dispoziţia ei.
 
Chimia modificată a corpului va sili mintea să îşi modifice şi ea chimia. De aici rolul posturilor în yoga: să forţeze mintea să accepte o anumită stare, emoţie. Dar aceasta nu este stare autentică, emoţie autentică, tăcere autentică. Tăcerea adevărată vine de la sine. Sugestia mea este următoarea: nu vă forţaţi corpul să adopte o anumită postură.
 
Experimentaţi-le pe toate, dansaţi, cântaţi, mişcaţi-vă, alergaţi, mergeţi la pas, înotaţi. Permiteţi corpului toate posturile, astfel încât şi mintea să cunoască şi recunoască toate stările şi să poată să se elibereze de cele negative...
 
CUPRINS:
 
Capitolul 1. Secretul magiei vieţii... 5
Capitolul 2. Ochii goi... 29
Capitolul 3. Momentul atomic... 48
Capitolul 4. Vreau să facem treabă!... 71
Capitolul 5. A fi din nou unul... 91
Capitolul 6. Născut cu bucurie... 112
Capitolul 7. Răsucirea cheii... 132
Capitolul 8. Realul este pentru totdeauna... 156
Capitolul 9. Călărind pe un miracol... 178
Capitolul 10. Sinteza Zorba-Buddha... 200
Capitolul 11. întregul şi Cercul Sfânt... 220
Capitolul 12. A crea un echilibru... 244
Capitolul 13. O inimă ascultătoare... 265
Capitolul 14. Noul Om... 287
Capitolul 15. Dincolo de indolenţă şi distragere... 306
Capitolul 16. Pe lacul vidului... 329
Capitolul 17. Un picuţ de cer... 349
Capitolul 18. Dragostea este unicul prieten... 374
Capitolul 19. Floarea de aur se deschide... 395
Capitolul 20. Cuvintele nu o pot conţine... 416
Capitolul 21. Spiritul se întoarce şi atinge cerul... 437
Capitolul 22. însingurarea este fundamentală... 459
 
.............

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0531 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.