Semnatura indiana - Radu Sergiu Ruba

Semnatura indiana - Radu Sergiu Ruba
-8%
Preț: 50,60 RON
55,00 RON (-8%)
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-606-40-1213-5
Editura:
Anul publicării: 2021
Pagini: 480
Format: 13x20

DESCRIERE

Semnatura indiana - Radu Sergiu Ruba

 
Fragmente:
 
... am auzit o voce intrând în sala de mese şi dispărând îndată dincolo de uşă. Am fost smuls de pe scaun şi târât, de data asta în sus, pe scările principale. Căutam să merg încet. Ştiam ce voise să spună prin politică, îmi aminteam ce scrisesem.
 
Aici, pe scări în sus, nevoia de a frâna urcatul, de a lungi încetineala mă ajuta să simt că făcusem ceva ce nu se face, scuipasem unde nu se scuipă, va fi rău de tot. înţelegeam şi că scrisoarea mea fusese interceptată.
 
Şi cât de mult mi-aş fi dorit să-mi aud pseudonimul la Radio Europa Liberă, rostit în eter de la Munchen!... De la Munchen, numele meu clandestin odată cu flegma aceea împroşcată între ochii portretului exemplar din vârful patriei.
 
Avea să mă coste, cu neputinţă să gândesc cât şi ce anume. Am cotit la dreapta pe coridorul etajului 2. In faţa cabinetului ne-a întâmpinat directorul adjunct. Era un om de o atât de mare blândeţe, că te aşteptai să-ţi ceară scuze că-ţi vorbeşte.
 
M-a mirat fermitatea tot duioasă cu care a oprit-o pe mama să intre împreună cu mine.

— Dar cu mine, nu cu altcineva a venit de la Satu Mare tovarăşul locotenent, am vorbit de toate, trebuie sa asist şi eu, a încercat ea să-l convingă.
Moliciunea lui însă, grămadă mare şi caldă, a rămas neclintită. Numai el a intrat împreună cu mine. Mintea-mi era ocupată de cuvântul „metodic".
 
Ce-o fi vrând să zică? Auzisem parcă de „metodica predării", auzisem că unii dintre noi nu aveam „metodă". Gazul metan sâsâia în soba de teracotă pe care, de când o văzusem prima oară, la nouă ani, o ştiam maronie. Nu credeam că o inlocuiseră cu una verde. Am fost îndrumat spre un scaun şi mi s-a cerut să stau jos. Glas de bărbat tânăr, calm, locotenentul.
 
Adjunctul ne părăsise, mă însoţise înăuntru doar ca sa mă predea. Nu mă aşteptam să iasă, surpriză mare pentru mine, niciodată nu fusesem lăsat singur cu un străin, cu cineva din afara şcolii. Iar la noi veneau tot felul de oaspeţi de pe la şefiile din oraş, de la inspectoratul şcolar, de la Partid, ba chiar şi de la ziarul Făclia.
 
Veneau să vadă ce-i cu noi, ce putem şi ce facem. Fiindcă mă ţineam de carte, eram numai bun de etalat în vitrină. Mă duceau in faţa lor, iar ăia, afara de a se uita la mine. nu ştiu daca-mi mai acordau vreun bob de atenţie. Poate, aşa, ca berzelor toamna, vreun salut la despărţire...
 
 
 
 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0580 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.