Sfantul pamant al Transilvaniei - Mihai Eminescu

Sfantul pamant al Transilvaniei - Mihai Eminescu
-8%
Preț: 24,38 RON
26,50 RON (-8%)
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-973-642-430-4
Editura:
Anul publicării: 2020
Pagini: 288
Format: 13X20

DESCRIERE

Sfantul pamant al Transilvaniei - Mihai Eminescu

 
ACTIVITATEA POLITICĂ
1. Pactul dualist austro-ungar -„ficţiune diplomatică
SĂ FACEM UN CONGRES
 
Dacă răstunarea ministeriului Gisckra-Hasner ar aduce cu sine căderea sistemei, a constituţiunei, a dualismului, ce rol vor juca românii la regenerarea bătrânei Austrie? Sta-vor ei cu manele în sân, cum sunt obicinuiţi a sta, intimi-da-se-vor de ţipetele bufone ale maghiarilor sau nemţilor, ori vor merge cu fruntea deschisă, solidari cu celelalte naţiuni care au aspiraţiuni comune nouă, spre a apela la simţul de dreptate al tronului, spre a-l sili să ceadă voinţelor supreme ale popoarelor? Până când să domnească cutare ori cutare şi nu toţi?
 
Suveranitatea şi legislaţiunea trebuie să purceadă de la toate popoarele ca atari şi puterea esecutivă trebuie redusă la simplul rol de maşină fără voinţă proprie în mecanismul cel mare al statului. Nimeni nu trebuie să fie aicea stăpân decât popoarele însele, şi a trece suveranitatea în alte braţe decât în acelea ale popoarelor e o crimă contra lor. Eu nu înţeleg aicea două popoare ori două coterie, ci pre toate.
 
Dar pentru a efectua această reformă mare într-un stat unde sunt atâtea rămăşiţe putrede ale trecutului, atâtea prejudeţe fatale şi atâtea maşine vile şi fără de suflet, gata în orice moment de a susţinea acele prejudeţe trebuieşte o energie eroică, trebuie cu despreţul libertăţii şi a vieţii tale să proclami ceea ce ai dătoria de a proclama.
 
In această operă ce pare a se pregăti, românii trebuie să joace un rol eminamente activ. Trebuie ca sufletul acestei naţiuni vechie să lucreze cu toată vigoarea sa de fier, căci aicea nu mai e vorba de declamaţiuni vane, ori de oportunitate, acuma nu-i mai e permis nimănui de a merge cu cutare ori cu cutare persoană, fie aceea prelat, fie ilustritate, fie magnificienţă, ci cu toţii uniţi trebuie să mergem cu principiul, cu naţiunea.
 
Şi, intr-adevăr, dacă ar fi în inima noastră o singură schinteuă din virtutea antică a oamenilor pre carii noi ne măgulim de a-i avea de străbuni, a romanilor, am vedea ce absurd e să cerşim de la maghiari drepturile cari ni se cuvin şi cari trebuie să ni le luăm pre altă cale.

Românii, în genere vorbind, s-au purtat mai mult rău decât bine. Să ne silim a enara faptele...
 
CUPRINS:
 
Prefaţă    5
Notă asupra ediţiei    14
Texte
[Elogiul limbii şi poporului român]    15
ACTIVITATEA POLITICĂ
1.    Pactul dualist austro-ungar -
„ficţiune diplomatică66    19
Să facem un congres    19
în unire e tăria    23
Echilibrul    29
[Andrei Şaguna şi dualismul]    39
2.    Serbarea de la Putna şi Congresul
studenţesc    41
|Manifestul studenţilor români şi
Programul festivităţilor de la Putna]    41
[Răspunsul studenţilor din Blaj]    44
3.    Imperiile vecine şi „Daco-România''    46
[Unitatea prestatală a poporului român]    46
[Idealul unei „Daco-Românii'']    50
[Imperiile vecine şi „Daco-România'']    51
4.    Politica României de apropiere faţă de
Imperiul austro-ungar    54
[Demersurile lui Maiorescu şi presa din
Transilvania]    54
[„Observatorul66 din Sibiu]    57
 
.........

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0617 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.