Shiva. Legenda marelui zeu, povestiri si invataturi din Shiva Mahapurana

Shiva. Legenda marelui zeu, povestiri si invataturi din Shiva Mahapurana
Preț: 40,00 RON
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2016
Pagini: 420
Format: 13x20

DESCRIERE

Shiva. Legenda marelui zeu, povestiri si invataturi din Shiva Mahapurana - Mataji Devi Vanamali

 
... in ametitoarea galaxie de zei a panteonului hindus, Shiva iese in evidenta ca fiind cel mai vechi si cel mai iubit. In zorii creatiei cosmosului, cu mult inainte de crearea omului, el a aparut sub forma arcasului divin, ce avea arcul indreptat spre Absolutul cel nerevelat.
 
Lumea este terenul lui de vanatoare. Universul rasuna de prezenta sa. El este atat sunetul, cat si ecoul. El este atat vibratia intangibila, cat si substanta infinitezimala. El este atat ruginiul frunzelor uscate, cat si verdele lucios al ierbii incoltite.
 
El este atat barcagiul care ne poarta pe fluviul vietii catre moarte, cat si cel care ne elibereaza de ciclul renasterilor si ne confera nemurirea. El apuca, sustine, da drumul si elibereaza. El este atat boala, cat si distrugatorul bolii. El este hrana, cel care ne hraneste, cat si procesul hranirii.

Maiestuozitatea si puterea sa divina sunt reprezentate prin descrieri simbolice  si totodata extrem de realistice, prezentand atat o imagine impresionanta, indepartata, distanta si rece in fortareata sa retrasa din muntii Himalaya, cat si una apropiata, binevoitoare si iubitoare, un simbol viu si vibrant al Absolutului.

Mataji Devi Vanamali In traducere romaneasca, Vanamali semnifica o ghirlanda de flori salbatice dintre care tulsi (busuiocul indian) este de baza. Aceasta ghirlanda este purtata in mod traditional de catre Vishnu/Krishna. Mataji Devi este fondatoarea si presedinta organizatiei Vanamali Gita Yoga Ashram Trust, dedicata raspandirii intelepciunii Sanatana Dharma si realizarii de acte caritabile pentru copii. Locuieste in ashrama-ul Vanamali din Rishikesh, in nordul Indiei. 
 
Din carte:
 
... la un moment dat în copilăria sa, Ganesha aidoma oricărui copil năzdrăvan se juca cu o pisică. Ghiduş, el a tras-o de coadă şi apoi a târât pisica prin noroi. Animalul a scos un strigăt de durere şi s-a făcut nevăzut.
 
Ganesha s-a întors apoi în grabă la mama lui şi s-a cuibărit la pieptul ei. Dar spre uluirea lui, veşmintele mamei sale erau murdărite cu noroi, iar ochii ei erau plini de lacrimi. îngrijorat, a întrebat-o ce anume o supărase, iar Parvati l-a învăţat atunci o lecţie importantă despre unitatea întregii vieţi. "Chiar tu m-ai supărat", i-a spus Parvati.

   "Cum aş fi putut? Nu am făcut nicicând ceva ce să te supere."

   "Nu m-ai tras oare chiar tu de coadă, după care m-ai târât prin noroi?" l-a întrebat Parvati. Abia atunci Ganesha a înţeles marele adevăr că orice rău făcut vreunei creaturi era echivalent cu un rău făcut chiar mamei sale, care era de asemenea şi Mama Cosmică.

   înainte de a merge mai departe în povestea lui Ganesha, ar fi bine să explorăm înţelesul formei şi originii sale. Parvati este Shakti, forţa Măreţului Zeu Shiva, cel Suprem. Ganesha provine din ceea ce Parvati şi-a curăţat de pe trup. Astfel, el reprezintă conştiinţa ce evoluează din materie şi care se expansionează către cea mai înaltă stare de libertate spirituală.
 
In forma lui Ganesha se descoperă simbolul vieţii care apare din pământ şi al conştiinţei ce se iveşte din chiar sânul materiei. Ganesha reprezintă forţa spirituală iniţiatoare ce stă la baza a tot, şi tocmai de aceea el este cel care trebuie adorat mai întâi de toate. El este prima literă din alfabetul zeilor. El este de asemenea forţa spirituală iniţiatoare de pe fiecare stadiu al evoluţiei.
 
Dacă privim cu atenţie la imaginea sa, ce îi prezintă trompa încovoiată, putem vedea imaginea mantra-ei sacre AUM. Imaginea lui Ganesha simbolizează ideea vieţii care se iveşte din pământ şi ivirea conştiinţei din materie.
 
Forma sa duală de animal şi om indică propria noastră aspiraţie de a atinge nivelul supramental, nivel care se află deasupra naturii inferioare, animale, din om. Ganesha sau Ganapati este conducătorul sau domnul gana-şilor, care sunt forţele subtile, obstructive ale universului.
 
Şi întrucât el este conducătorul lor, el este de asemenea şi Vignesvara, Domnul care înlătură toate impedimentele sau forţele obstructive ce acţionează ca un obstacol în calea progresului nostru spiritual. în fiinţa umană, el îşi are sălaşul în muladhara chakra, la baza coloanei vertebrale, conţinând forţele spirituale în forma lor potenţială. Kundalini Shakti se poate trezi doar atunci când Ganesha conferă graţia sa...
 
 
CUPRINS:
 
Cuvânt înainte
Introducere 

   PARTEA ÎNTÂI
   IPOSTAZELE DIVINE ALE LUI SHIVA


1 Marele zeu universal... 5
2 Creaţia... 19
3 Sandhya, steaua vesperală... 41
4 Promisiunea lui Durga... 51
5 Shiva o curtează pe Sati... 61
6 Sati şi Shiva... 73
7 Yajna lui Daksha... 85
8 Mânia lui Shiva... 99
9 Parvati îl căută pe Domnului inimii ei... 111
10 înfrângerea lui Kama... 123
11 Asceza lui Parvati... 133
12 Nunta cosmică... 149
13 Cuplul cosmic... 161
14 Karttikeya îl învinge pe demon... 175
15 Ganesha, cel care îndepărtează obstacolele... 187
16 Cele trei cetăţi demonice... 203
17 Căderea demonilor... 215
18 Smântânirea Oceanului de Lapte... 233
19 Coborârea fluviului Gange... 249
20 Distrus de propria-i mână... 259
21 Markandeya şi Agnisvara... 265
22 Manifestările lui Shiva...    277
23 Shiva, preaiubitul... 297
24 Cele douăsprezece jyotirlinga-uri... 307

   PARTEA A DOUA
   DEVOŢII LUI SHIVA


25 Adoratorii lui Shiva... 327
26 Cei patru sfinţi... 337
27 Adoratorii frenetici... 361
28 Adoratoarele lui Shiva... 373

Epilog

Apencide 1 - Metode de adorare a Măreţului Shiva 
Apendice 2 - Numele lui Shiva 
Apendice 3 - Numele altor caractere din panteonul hindus
Apendice 4 - Lista alfabetică a mantra-elor folosite în această carte 

Invocaţii vedice pentru pacea lumii 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0600 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.