Simulacrele normalitatii - Eugen Negrici

Simulacrele normalitatii - Eugen Negrici
Preț: 35,00 RON
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-973-50-6346-7
Editura:
Anul publicării: 2019
Pagini: 184
Format: 13x20

DESCRIERE

Simulacrele normalitatii - Eugen Negrici

 
... in fermecătoarele eseuri din Simulacrele normalității, criticul își propune, după cum mărturisește, să identifice „prejudecăţile literare, situările greşite, falsele concepte, clişeele, fenomenele ignorate, interpretările inerţiale, viziunile discutabile ale istoriilor noastre literare“...
 
... ne vin în minte numele a numeroși importanţi artiști care au realizat, cu amărăciune sau cu detașare, vremelnicia gestului lor creator și caracterul efemer al valorilor produse.
 
Fiindcă au fost obsedaţi de primejdia imobilizării și au făcut din schimbare o chestiune de viaţă și de moarte, avangardiștii începutului de secol XX au ajuns, în schimb, să trăiască, în toate consecinţele ei morbide, drama implacabilei perimări.
 
Au năzuit să‑și depășească eroic condiţionările, dar au cedat fatalităţii lor. Neavând puterea de a rămâne consecvenţi demersului lor măreţ, de a nu lăsa să ostenească dorinţa de înnoire, de a sfărâma, cu o sublimă nebunie troţkistă, orice început de instituţionalizare a artei, neavând tăria de a muri la vreme spre a renaște la vreme, cei mai mulţi s‑au fixat în formule și, din nevoia, omenească, de stabilitate, s‑au abandonat ciclului devenirii și muzeelor.
 
Avangardiștii au învăţat repede și ne‑au învăţat că nu putem conta pe înnoire. Biruită de legi psihologice, rebe‑ liunea a eșuat, iar peste urmele luptei s‑a putut auzi suspinul dezarmant al lui E. Ionescu: „Recad mereu în literatură“.
 
În autenticul spirit al avangardei, spre a nu servi drept catharsis burghez, orice produs al înnoirii ar fi trebuit su‑ primat, și nu când va fi fost pe punctul să intre, ca relicvă (ce oroare!), în muzee și „retrospective“, ci chiar înaintea zămislirii lui depline ca obiect...
 
CUPRINS:
 
Notă
 

Arachne
Eliberarea obiectului
Avangarda ca mişcare antiintenţională
„Refuzul ideii alienante de artă“
Comicul perimării: gângăveala începătornică
Comicul perimării: paraponul din iubire
Cronici sentimentale
Despre consecvenţă
Jocul arabescului
Despre ironie – de astă dată serios
Psihanaliza ca atribuire de sens
Un concept nebulos: inconştientul
Momentul comic al cărţilor
Resursele populiste ale Luceafărului
Natura‑mamă
Învăţămintele „frumosului natural“
Matrimoniale (I)
Matrimoniale (II)
Medievalitatea noastră târzie
O experienţă
Schiţă pentru o patologie stilistică totalitară
Normalitatea ca autosugestie
Schimbarea zodiilor

 
..............

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0503 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.