Spionul care a schimbat istoria - Svetlana Lokhova

Spionul care a schimbat istoria - Svetlana Lokhova
-10%
Preț: 46,80 RON
52,00 RON (-10%)
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 9786060062578
Editura:
Anul publicării: 2019
Pagini: 464
Format: 13x20
Categoria: Dezvaluiri

DESCRIERE

Spionul care a schimbat istoria - Svetlana Lokhova

 
Îndoielnică de la început

Joy Bennett avea doar doi ani când a sosit pentru prima si ultima oară in Statele Unite, ţara care ar fi trebuit sa ii fie patrie. Ea străbătuse pe vapor Pacificul, ajungând la Los Angeles, California, la sfârşitul anului 1932, împreună cu mama ei, Raisa, universal cunoscuta ca Ray.
 
Cele două au dispărut câteva luni, doar ca să iasă din ascunzătoare când au dat fuga la spitalul local, unde mama lui Joy spera să îşi ia râmas-bun de la tatăl ei înstrăinat, care era pe moarte. Deşi - sau, mai degrabă, pentru că - avea cetăţenie americană, Ray era agentul principal al Serviciului de Informaţii Militare de pe Coasta de Vest Joy, in vârstă de doi ani, era acoperirea ei.
 
Ray a ajuns prea târziu ca să îl mai vadă pe tatăl ei, însă opt decenii mai târziu, în Moscova, Joy, care avea 86 de ani, îşi mai amintea câteva detalii referitoare la lunile pe care ea le petrecuse în Statele Unite, când se juca pe plajă şi se întâlnea cu rudele.
 
Mai târziu, Joy avea să rămână iară mamă, conform mărturisirii lui Mihail Cemiavski. Ray Bennett  a fost arestată şi închisă de sovietici în 1935, însă Joy a aflat motivele abia în 2017. Povestea lui Ray oferă prima dovada contemporană a implicării unor figuri importante ale reţelelor de spioni sovietici din Statele Unite şt este una dintre puţinele relatări precise şi adevărate privind colaborarea cu Serviciul de Inibrmaţii Militare.

Ray Epstein Bennett, după cum se prezenta ea, făcea parte dintr-o generaţie unică de socialişti evrei de origine rusă, o răzvrătită in căutarea unei cauze. Asemenea multora din generaţia ei, Ray a găsit această cauză în comunism.
 
Din dorinţa unei vieţi mai bune, părinţii tinerilor ca ea se îngrămădiseră in casele închiriate din Brooklyn şi din alte oraşe, acceptând slujbe prost plătite, îndeosebi in industria de confecţii Trăind în Statele Unite, copiii lor au ajuns să creadă, pe măsură ce creşteau, că erau nedreptăţiţi pentru că erau evrei.
 
Majoritatea îşi acceptau condiţia şi îşi vedeau în tăcere de viaţa lor, Unii au ales să se înscrie în sindicatele ce luptau pentru un salariu şi condiţii de trai mai bune. Insă câteva mii s-au alăturat partidelor politice radicale de stânga.
 
Aflându-se la baza ierarhiei sociale, evreii credeau că aveau cel mai puţin de pierdut şi mai mult de câştigat din schimbarea socială. Printre tinerii acestei generaţii, serviciul secret sovietic a găsit zeci de voluntari care, la fel ca Ray, voiau să ajute...
 
CUPRINS:
 
Hărţi                     
Prefaţă                    
Introducere                          
1     Fiu al clasei muncitoare           
2     Ii prindem din urmă sau ne vor strivi  
3     Ţara are nevoie să râdă           
4     Agentul 001
5     Un interlocutor agreabil        
6     Aceasta este cu adevărat patria mea?         
7     Indoielnică de la început     
8     Armeanul cel viclean   
9     Inspecţii fulger
10    Slavă Şoimilor lui Stalin     
11    Inapoi în URSS           
12    Proiectul „AIR"          
13    ENORMOZ                
14    Misiune îndeplinită  
Post-Scriptum
Anexa I: Biografia lui Stanislav Şumovski  
Anexa II: Rapoarte NKVD şi FBI despre Stanislav Şumovski
Mulţumiri                   
indice

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0436 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.