Spiritualul în artă - Wassily Kandinsky

Spiritualul în artă - Wassily Kandinsky
Preț: 38,00 RON
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 9786067108484
Editura:
Anul publicării: 2022
Pagini: 144
Format: 13x20
Categoria: Albume de arta

DESCRIERE

Spiritualul în artă - Wassily Kandinsky

 
... orice operă de artă este copilul vremii sale, adesea şi izvorul felului nostru de a simţi.

Fiecare epocă de cultură generează propria-i artă, irepeta-bilă. Străduinţa de a reda viaţă unor principii artistice din trecut nu poate produce altfel de opere decât cel mult asemănătoare unui copil născut mort.
 
Ne-ar fi, de pildă, cu neputinţă să simţim şi să trăim pe plan interior la fel ca vechii greci. De aceea şi eforturile - să zicem - de a aplica în sculptură principiile estetice elene duc doar la crearea unor forme asemănătoare celor din Grecia Antică, dar în esenţă pe veci neînsufleţite.
 
Asemenea imitaţii seamănă cu modul de a imita al maimuţelor. Exterior judecând, mişcările maimuţei par identice cu cele umane. Şade maimuţa şi ţine în faţa nasului o carte, o răsfoieşte, are aerul că se gândeşte la ceva, dar un sens interior al acestor mişcări lipseşte cu desăvârşire.

Există însă o altfel de asemănare exterioară a formelor artistice, la baza căreia stă o necesitate de mare importanţă. Este corespondenţa dintre aspiraţiile interioare ale unei atmosfere moral-spirituale de ansamblu, dintre năzuinţa de a atinge ţeluri deja urmărite în esenţă, ulterior însă abandonate, şi forme artistice folosite în mod logic cândva în trecut şi cu succes, puse în slujba aceloraşi aspiraţii. în acest fel s-au putut...

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0490 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.