Stalin și poporul rus. Democrație și dictatură în România contemporană. Stalinismul în România, volumul 2 - Gheorghe Onisoru

Stalin și poporul rus. Democrație și dictatură în România contemporană. Stalinismul în România, volumul 2 - Gheorghe Onisoru
-10%
Preț: 54,45 RON
60,50 RON (-10%)
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 9786060880196
Editura:
Anul publicării: 2021
Pagini: 456
Format: 13x20

DESCRIERE

Stalin și poporul rus. Democrație și dictatură în România contemporană. Stalinismul în România, volumul 2 - Gheorghe Onisoru

 
... a existat o înțelegere secretă între regele Mihai, pe de o parte, și Petru Groza și Gheorghe Gheorghiu‑Dej, pe de alta?
 
Cu alte cuvinte, semnând actul de abdicare, suveranul a obținut condiții mai bune în privința bunurilor personale pe care le putea lua cu el sau a listei de persoane care urmau să‑l însoțească, fapt pentru care s‑ar fi putut angaja să nu facă declarații la adresa regimului din România odată ajuns în lumea liberă?
 
Este foarte greu de făcut speculații pe această temă, întrucât nu cunoaștem decât varianta prezentată de rege și susținută în repetate rânduri, inclusiv după 1990, completată cu puținele detalii oferite de Petru Groza la ședința de guvern din 30 decembrie.
 
Ce a vrut să spună președintele Consiliului de Miniștri prin expresia „bună învoială” și de ce liderul comuniștilor Gheorghiu‑Dej a fost foarte atent în momentul îmbarcării bagajelor fostului suveran, la 3 ianuarie, sunt elemente care pot ridica semne de întrebare, dar care nu ne oferă certitudini.
 
De aceea, este mult mai dificil de analizat cu maximă obiectivitate discuția din ziua renunțării la tron în comparație, de exemplu, cu cele întâmplate la 23 august 1944, când au existat mai mulți martori la scena demiterii și arestării mareșalului Ion Antonescu.
 
Dincolo de toate speculațiile, rămâne actul de renunțare la tron, document în care se constată că în ultimii ani în România au avut loc profunde schimbări în plan politic, economic și social, care „au creat noi raporturi între principalii factori ai vieții de stat” și că „instituția monarhică nu mai corespunde actualelor condiții ale vieții noastre de stat, ea reprezentând...
 
 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0875 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.