Sultana Kosem - Putere, ambitie, intriga

Sultana Kosem - Putere, ambitie, intriga
Preț: 43,00 RON
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 368
Format: 13x20
Categoria: Romane istorice

DESCRIERE

Sultana Kosem - Putere, ambitie, intriga (Ozlem Kumrular)

 
... moartea lui Ahmed a provocat un lung şir de scandaluri privind moştenitorii. Prinţii lui Ahmed aveau o vârstă prea fragedă pentru a urca pe tron, iar fratele său, Mustafa, nu era destul de sănătos mintal.
 
Pentru a nu se instala haosul în stat, trebuia găsit un sultan care să preia conducerea imperiului. Mustafa, fiind totuşi major, a fost singura soluţie.
 
Mustafa Aga, un demnitar respectat în perioada domniei lui Ahmed, nu era de acord cu această alegere, deoarece Mustafa nu putea să aibă discernământul necesar conducerii unui imperiu. Era o premieră în istoria Imperiului Otoman: pentru prima dată după 14 generaţii, tronul revenea fratelui fostului sultan.

Sistemul de detenţie al prinţilor în colivie (kafes) avea urmări grave asupra psihicului acestora, ameninţând astfel şi viitorul imperiului. Membrii din conducerea statului otoman erau şi ei conştienţi că viaţa privată de libertate avea urmări care se reflectau în sănătatea mintală şi-n caracterul prinţilor.
 
Totuşi credeau - sau voiau să creadă - că, după ce prinţul va ajunge la tron, se va vindeca. Nici chiar tratamentul medical la care a fost supus nu a dat rezultate. Oamenii din stat considerau că poporul nu ar fi fost de acord să aleagă un sultan copil, care nu era major, atât timp cât mai trăia un alt moştenitor. Mehmed bin Mehmed er-Rumi nu era de acord cu alegerea lui Mustafa ca sultan, deoarece era împotriva tradiţiei otomane.

Inainte de moartea lui Ahmed, în Europa se vorbea că otomanii plănuiau să-l întroneze pe Mustafa. Deoarece Osman nu avea încă vârsta potrivită, Mustafa părea singura soluţie.
 
Europenii credeau că tocmai de aceea el nu a fost ucis, pentru a asigura continuitatea imperiului. Se spunea că a fost lăsat să trăiască şi din cauza presupusei sale boli mintale.

Din informaţiile care veneau la Viena, reieşea că, de pe patul de moarte, Ahmed şi-ar fi exprimat dorinţa ca la tron să treacă fratele său Mustafa, dar că acesta nu considera că este normal, atâta timp cât Ahmed avea mai mulţi fii.
 
Mustafa s-ar fi oferit să-i consilieze şi să-i ajute pe nepoţii săi. Dar mama lui insista ca el să accepte să preia tronul imperiului, ameninţându-l că, în caz contrar, îl va blestema.

Inchisă în palatul vechi, Kosem ar fi început şi ea să-şi facă planuri. Trecerea la tron a lui Mustafa a fost mult mai benefică pentru ea, decât dacă ar fi fost ales Osman. Astfel creşteau şansele ca tronul să fie moştenit direct de fiii săi, Murad al V-lea şi Ibrahim.
 
Dacă Osman ajungea pe tron şi ar fi avut fii, ar fi putut să-şi ucidă fraţii, în schimb, Mustafa nu avea moştenitori şi era posibil să nu reziste prea mult pe tron, deoarece era bolnav.

Se presupune că, pentru a-i influenţa să-l aleagă pe Mustafa sultan, Kosem le-ar fi împărţit daruri membrilor Divanului..

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0779 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.