Sunt dinamită! Viața lui Nietzsche - Sue Prideaux

Sunt dinamită! Viața lui Nietzsche - Sue Prideaux
-20%
Preț: 40,00 RON
50,00 RON (-20%)
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-973-46-8137-2
Editura:
Anul publicării: 2020
Pagini: 376
Format: 15X22

DESCRIERE

Sunt dinamită! Viața lui Nietzsche - Sue Prideaux

 
... Elisabeth era o fată inteligentă. Franziska o critica pentru că era prea deşteaptă, asemenea fratelui ei. Sexul lui Elisabeth, educaţia primită şi mama pe care a avut-o au alcătuit tragedia vieţii sale.
 
Dacă ar fi fost băiat, lucrurile ar fi stat cu totul altfel, dar Gymnasien pentru fete au apărut abia pe la sfârşitul secolului. în timp ce anii de şcoală ai lui Nietzsche la Pforta au însemnat rătăciri prin lumea ideilor în căutarea riguroasă a adevărului şi a sinelui, pensionul lui Frăulein Paraski din Naumburg se preocupase să-i inducă lui Elisabeth exact contrariul.
 
Era treaba lui Frăulein Paraski să anuleze individualitatea unei fete şi s-o înzestreze cu o identitate sintetică, s-o forţeze să se încadreze în tiparul glazurat al fecioarei numai bună de măritat, o tabula rasa gata să preia forma soţului oarecare ce avea să-i guverneze viitorul.
 
Un dicţionar al vremii ne oferă definiţia cuvântului Frâu („femeie”): „Femeia îi este complementară bărbatului; unirea celor doi este exemplul definitiv al divinităţii omului. El este ulmul, ea este viţa; el se avântă în sus, plin de putere şi de măduvă; ea este delicată, plăcut mirositoare, cu o strălucire interioară, uşor maleabilă...”
O fecioară deşteaptă din Naumburg trebuia să se prefacă a fi o tâmpiţică superficială dacă voia să ademenească un soţ. Nu era frumos ca o fată să fie prea deşteptă. Elisabeth a purtat o mască toată viaţa. De fapt, convenţia îi venea mănuşă. Fratele ei cel inteligent i-a oferit numeroase ocazii de a se autoeduca, dar nu a profitat niciodată de ele. Era prea mare bătaie de cap, prea deranjant.
 
Chiar şi după ce trecuse de 70 de ani era descrisă ca „o fetişcană în adâncul sufletului ei, care se entuziasma în legătură cu tot soiul de persoane ca o puştoaică de 17 ani”. Se spunea că Elisabeth s-a încăpăţânat cu îndârjire toată viaţa să nu răspundă provocărilor intelectuale, că era o snoabă căreia cel mai mult îi plăcea să facă parte din anturajul aristocraţilor şi că, pe scurt, era „întruchiparea a exact ceea ce combătea fratele ei”.
 
Bunica lor, Erdmuthe, nu-i atribuise mamei lor, Franziska, nici un rol de adult, nici o responsabilitate, nimic ce să fie sau să devină, ci doar respectarea obiceiului pietist de a se considera un copil neajutorat în domeniul liberului-arbitru.
 
Tot ce se întâmpla, bun sau rău, era din voia lui Dumnezeu. Imediat după Dumnezeu venea sexul masculin. Toate cele trei generaţii de femei din familia Nietzsche aveau o voinţă extraordinară şi erau voluntare, însă toate şi-au păstrat o conştiinţă supercurată că sunt „copii buni” în cadrul Bisericii şi al patriarhatului.
 
Nietzsche ştia că Lama lui era o femeie inteligentă şi o trata ca atare. Din acest punct de vedere, era neobişnuit pentru epoca lui. S-a îndrăgostit doar de femei deştepte - începând cu Cosima. Dispreţuia femeile ignorante şi bigote...
 
CUPRINS:
 
Lista ilustraţiilor    
Nota traducătorului    
Mulţumiri    
1.    O serată muzicală    
2.    Atena noastră, a germanilor    
3.    Cum devii ceea ce eşti    
4.    Naxos    
5.    Naşterea tragediei    
6.    Bordeiul otrăvit    
7.    Cutremur de idei    
8.    Ultimul discipol şi primul discipol    
9.    Spirite libere şi nu chiar atât de libere    
10.    Omenesc, prea omenesc    
11.    Călătorul şi umbra sa    
12.    Filosofie şi eros    
13.    Ucenicul filosofului    
14.    Tatăl meu, Wagner, a murit. Fiul meu, Zarathustra, s-a născut...
15.    Numai acolo unde sunt morminte sunt şi învieri    
16.    M-a atacat!    
17.    Declamând în abis    
18.    Lamaland    
19.   Sunt dinamită!    
20.    Amurg la Torino    
21.    Minotaurul din peşteră    
22.    Locatarul gol al unor camere mobilate    
Aforisme    
Cronologie    
Note    
Bibliografie selectivă    
Index

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0698 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.